2023-06-18 08:21Pressmeddelande

12 500 fullföljde Vätternrundan

Glada cyklister i målgången.Målgång i Vätternrundan 2023.

När målet i Vätternrundan stängde vid midnatt natten till söndagen, hade 12 500 cyklister fullföljt loppet och cyklat 315 kilometer runt Vättern.
- Sammantaget blev det en fantastisk runda med strålande väder, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad. Värmen innebar en extra utmaning, men de allra flesta cyklisterna klarade det bra.

Totalt kom 13 041 deltagare till start när den 58:e Vätternrundan kördes under fredagen och lördagen. De första cyklisterna gav sig i väg 19.30 på fredagskvällen och den sista, lyckliga cyklisten kom i mål precis innan midnatt på lördagskvällen. När målet stängde hade 12 500 cyklister gått i mål, medan 541 deltagare bröt loppet. En av dem som gick i mål under kvällen var pionjären Stig Johansson, den ende som har kört alla Vätternrundor sedan starten 1966.

Efter två år med kylslagna temperaturer, var en av de stora frågorna inför årets lopp hur cyklisterna skulle klara värmen under alla sina timmar på cykeln.

- Natten blev en av de bästa någonsin med milda temperaturer, säger Oskar Sundblad. När värmen steg under dagen klarade de allra flesta det bra, även om en del hade det lite tufft. Vi satte in extra åtgärder i målet med ispåsar och vatten som vi hällde över deltagarna. Och viken inne vid målgången var full av badande cyklister, så deltagarna hade lyssnat till våra råd före loppet. Så sammantaget skulle jag säga att det blev en riktigt härlig runda.

En av alla de tusentals cyklister som trötta och lyckliga rullade över mållinjen under lördagen var gamingprofilen Elajjaz, Elias Lönn från Gävle. Han körde med kamerautrustning på ryggen och livesände sitt lopp på kanalen Twitch inför sina 475 000 följare. Elajjaz samlade ihop totalt 800 000 kronor till Rädda Barnen under sina 18 timmar på cykeln.

- Jag har fått så mycket pepp från mina följare under vägen, säger han. Och jag har haft det bra, men jag har haft några riktiga dippar. I näst sista depån var jag nära att bryta ihop, men aldrig så att jag tänkte ge upp. Inte en chans. Jag la mig i parken och käkade lite saltgurka och då kom energin tillbaka.

Det internationella inslaget var som vanligt stort i Vätternrundan. Årets runda samlade deltagare med över 60 olika nationaliteter. En av alla lyckliga i målgången var Townsend Lancing, amerikan boende i London.

- Det här är min andra runda, säger han, jag körde första gången förra året. Jag har en god vän som åker hit och kör Vätternrundan varje år och han övertalade mig att följa med förra året. Det här är ett fantastiskt lopp och det är väldigt kul att köra tillsammans. Jag kommer tillbaka, helt klart.

 


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad