2024-06-16 09:28Pressmeddelande

13 253 fullföljde Vätternrundan

Cyklister under Vätternrundan 202413 253 cyklister tog sig runt Vätternrundan i helgen.

När målet i Vätternrundan stängde vid midnatt natten till söndagen, hade 13 253 cyklister fullföljt loppet och cyklat 315 kilometer runt Vättern.
- Vi är väldigt nöjda med helgen, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad. Det har varit en fantastisk folkfest ute på banan och inne i målet i Motala.

Totalt kom 13 966 deltagare till start när den 59:e Vätternrundan kördes under fredagen och lördagen. De första cyklisterna gav sig i väg 19.30 på fredagskvällen och den sista, lyckliga cyklisten kom i mål 23.50 på lördagskvällen. När målet stängde vid midnatt hade 13 253 cyklister gått i mål, medan 713 deltagare bröt loppet.

Växlande väder
Årets Vätternrunda bjöd på växlande väder under det dryga dygnet som cyklisterna befann sig ute på banan. Det var inledningsvis relativt svaga vindar, men de som startade senare i loppet fick en del vind på slutet av sin resa. Större delen av lördagen strålade solen på cyklisterna som rullade in i målet i Motala, medan de som kom in under kvällen fick en del regn.

- Jag är så otroligt imponerad av alla duktiga cyklister, säger Oskar Sundblad. De som startade tidigt fick en kall natt och de som kom in sent kämpade med en del regn och kyla på slutet. Men i målet ser man inte ett spår av det, det är bara lyckliga och trötta ansikten. Vi har haft en fantastisk folkfest med tusentals kämpande, utmattade och stolta cyklister.

Bra runda för pionjären
En av dem som gick i mål under kvällen var pionjären Stig Johansson, den ende som har kört alla Vätternrundor sedan starten 1966. Strax efter 20-tiden rullade han in i Motala för 59:e gången.

- Det har varit en mycket bra runda, säger han, och det har varit riktigt bra väder. Det känns bra att vara i mål.

"Minne för livet"
Över hälften av alla anmälda deltagare i årets Vätternrunda åkte loppet för första gången och dessutom ökade andelen unga mellan 18 och 25 år med närmare 30 procent. En av alla ungdomar som åkte loppet för första gången och överlycklig rullade över mållinjen var Vilhelm Abrahamsson, 24 år, från Örebro.

- Det känns helt fantastiskt, säger han. Vilken berg- och dalbana av känslor det har varit. Det finns inte mycket att klaga på i dag, men jag har haft ont på ställen där jag inte trodde att man kunde ha ont. 315 kilometer är längre än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig.

- Jag är väldigt glad att jag kan säga att jag har gjort det här och att jag kan berätta om det här fenomenet. Jag tycker att man någon gång i livet ska testa att genomföra Vätternrundan. Det är verkligen ett minne för livet.

Intresseanmälan  öppnar 17 juni
Nu laddar Vätternrundan om för jubileum nästa år, när det är dags för den 60:e rundan. Och för den som är sugen på att uppleva en juninatt runt Vättern öppnar intresseanmälan till nästa års lopp måndagen den 17 juni.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad