2024-06-14 19:31Pressmeddelande

16 000 cyklister har startat sin resa runt Vättern

Över 16 000 cyklister är anmälda till årets Vätternrundan.Över 16 000 cyklister är anmälda till årets Vätternrundan.

Klockan 19.30 på fredagskvällen gick första start i Vätternrundan med över 16 000 anmälda cyklister. Några tydliga trender i år är fler unga, fler debutanter och fler kvinnor på startlinjen.
- Det är check på alltihop för oss, säger kompisarna Tuva Utterberg och Johanna Arbell från Stockholm.

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och i år är 16 200 cyklister från hela världen anmälda till loppet. Första start gick traditionsenligt klockan 19.30 på fredagen och därefter rullade cyklisterna ut ur Motala varannan minut hela natten till lördagen. Deltagarna har en upplevelse och utmaning utöver det vanliga att se fram emot – 31,5 mil på cykelsadeln innan de når målet i Motala igen. I år är mer än hälften av deltagarna debutanter och gruppen unga har ökat med närmare 30 procent.

- Cyklingen har blivit en trend och det här är riktigt glädjande siffror, säger Oskar Sundblad, Vätternrundans vd. Att aktivera unga är oerhört viktigt för folkhälsan och det är fantastiskt kul att se alla ungdomar på startlinjen. Det här är framtiden, både för oss och för cyklingen.

”Vårt mål är att ha kul”
Två av alla unga förstagångsåkare är kompisarna Tuva Utterberg och Johanna Arbell. De har tänkt göra en klassiker och valde att börja med Vätternrundan.

- Vi tycker att det här en kul grej att göra tillsammans, säger de. Det känns som att Vätternrundan är något man ska ha gjort en gång i livet, att man ska ha check på den. Vi ser det som ett äventyr. Vårt mål är att komma i mål och ha lite kul på vägen, det är den inställningen vi går in med.

Både Tuva och Johanna märker av en ökande hälso- och motionstrend bland unga.

- Jag tror rent generellt att det är en trend bland unga att röra på sig mer, säger Johanna Arbell. Bland våra kompisar är det många som både springer och cyklar mycket.

Hälften debutanter
Över hälften av deltagarna i årets lopp cyklar för första gången. Det är mer än någonsin tidigare. Andra har gjort både 30, 40 och över 50 rundor. En cyklist, Stig Johansson från Fagersanna, har kört samtliga rundor hittills. Han startade i första grupp, klockan 19.30, på sin oväxlade cykel – en Husqvarna från 1937 – i jeans, träskor och sin karaktäristiska mössa utanpå hjälmen.

- Stig är en riktig ikon och det känns fint att få välkomna honom tillbaka till Motala, år efter år, säger Oskar Sundblad. Det är en heroisk insats han gör. Totalt har han trampat närmare 1 750 mil runt Vättern, riktigt imponerande.

Seminarium om cykeln i samhället
Under fredagen arrangerades också Forum Vätternrundan, ett branschseminarium om cykelfrågor, i samarbete med bland andra VTI, Motala kommun och en rad cykelorganisationer. En av punkterna handlade om förutsättningarna för motionslopp på cykel, där Vätternrundans vd Oskar Sundblad lyfte fram vikten av att förenkla regelverket kring arrangemang på landsväg.

- Det krävs långsiktighet och tydliga, enkla villkor – framför allt för de lite mindre föreningarna, säger Oskar Sundblad. När de små föreningarna får problem drabbar det också cykelsporten och Vätternrundan.

”Spara och njut”
Årets Vätternrundan är den 59:e i ordningen och sedan pandemin har deltagarsiffrorna gått stadigt uppåt. Cyklister från ett 60-tal nationer deltar i årets lopp och de har en tuff utmaning framför sig, med många timmars cykling under fredagskvällen, natten och lördagen innan de är tillbaka i Motala. En stark upplevelse.

- När solen går upp över Vättern i Karlsborg, när man rullar ut ur sista depån i Godegård eller när man trampar in på Vätterpromenaden och ser målet - den känslan går inte att beskriva. Vätternrundan är så otroligt mycket känslor, som man ska spara och njuta av länge, säger Oskar Sundblad.

Cyklisterna ser ut att få bra cykelväder på sin resa runt Vättern. Omkring tio grader väntas under natten, lördagen ser ut att bjuda på lagom temperaturer och vinden väntas bli svag.

- Det ser ut att bli fina förutsättningar och vi hoppas att alla cyklister får en riktigt, riktigt fin runda, säger Oskar Sundblad.

Fakta om Vätternrundan:

• Vätternrundan har sedan 1966 arrangerats för och av det lokala föreningslivet runt Vättern. Mer än 4 000 funktionärer från 80 föreningar runt Vättern hjälpte till förra året under Cykelveckan och fick dela på 9,3 miljoner kronor för sina insatser. En ökning med en halv miljon sedan 2022.

• Den första Vätternrundan genomfördes 1966 med 344 startande och 334 som fullföljde. Synpunkterna inför premiärrundan på loppets längd var många. Men initiativtagarna, professor Sten-Otto Liljedahl och cykelhandlaren Ewert Rydell, kunde garantera att det inte var någon fara på taket. ”Bara man tar rundan som en motionstur och har 40–50 träningsmil i benen.”

• Stig Johansson, Fagersanna, har cyklat samtliga 58 Vätternrundor och startar också i årets runda. Med sin Husqvarna-cykel från 1937, jeans, träskor, bandspelare och färgglada mössa är han den stora profilen som alla känner igen och hejar på.

• I loppet deltar cyklister med drygt 60 olika nationaliteter. Flest utländska cyklister kommer från Tyskland (1 501), Norge (844) och Finland (432). Men det finns också långväga deltagare från exempelvis Australien, Mexico och Svalbard.

• Tiderna för de 315 kilometrarna runt Vättern varierar från strax över sju timmar till 28 timmar. 2023 låg snittet på 13,5 timmar. De snabbaste cyklisterna i Vätternrundan genomför loppet på 7–9 timmar

• 1983 fullföljde fler än 10 000 loppet för första gången. 2015 slogs nytt deltagarrekord med 20 002 startande. 19 352 fullföljde.

• Under Cykelveckan serveras 170 000 släta bullar, 10 ton bananer, 3 ton av den klassiska saltgurkan, 20 000 liter sportdryck och 100 000 koppar kaffe. Men i depåerna finns mer att välja mellan för cyklisterna. Där finns saft, vatten, blåbärssoppa och bullar. I Jönköping och Hjo serveras lagad mat. I Hjo serveras drygt två ton lasagne.

• 2021 var det premiär för den nya trafiksäkrare bansträckan norr om Vättern. Den nya bansträckningen innebär att loppet är 18 kilometer längre än tidigare.

• Årets Vätternrundan 315 km lockar rekordmånga debutanter. Av de 16 200 anmälda debuterade mer än hälften i Vätternrundan 315.

• 18 cyklister har kört 50 eller fler lopp. En av dessa är en kvinna – Birgitta Berglund, Motala. Under årets lopp kan ytterligare två cyklister nå upp i 50 lopp.

• De som har kört 25 lopp eller mer har särskild status som veteraner i Vätternrundan. I årets lopp startar 244 veteraner och ytterligare 37 cyklister kan komma in i den statusfyllda klubben

• Oslagbara heter den officiella låten för Vätternrundan. Oslagbara lanserades i maj 2019 och är skriven och producerad av Jonas Thander, tillsammans med textförfattaren Anna Engh. Låten sjungs av Stefan Nykvist.

• Knappt 650 000 deltagare har fullföljt Vätternrundan sedan 1966. Tillsammans har de cyklat knappt 19,5 miljoner mil – eller 783 varv runt jorden.

• Alla cyklister måste vila minst sex timmar efter fullföljd Vätternrundan innan de sätter sig bakom ratten och kör från Motala. Poliskontroller sker vid varje utfart och stäms av mot Vätternrundans tidsregistrering av cyklisternas målgång.

• 1984 infördes hjälmtvång i Vätterundan.

• 1974 vände rundan. I stället för att börja köra norrut, började cyklisterna cykla söderut. Helt naturligt att köra medsols kan tyckas, men synpunkterna mot denna förändring var många före loppet. Men vändningen, som bland annat påkallats av Polismyndigheten, blev en succé. Inga korsande vänstersvängar och flera nya och bättre depålösningar.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad