2019-06-16 07:47Pressmeddelande

18 520 fullföljde Vätternrundan

Stor glädje i målgången i Vätternrundan 2019.
Foto: Petter BlombergStor glädje i målgången i Vätternrundan 2019. Foto: Petter Blomberg

När målet i Vätternrundan stängdes vid midnatt natten till söndag, hade 18 520 cyklister fullföljt loppet. Totalt kom 19 256 cyklister till start i den 54:e Vätternrundan. Och redan på måndag öppnar intresseanmälan för nästa års runda.

De första cyklisterna i Vätternrundan gav sig iväg 19.30 på fredagskvällen och den sista, lyckliga cyklisten kom i mål tio minuter före midnatt på lördagskvällen. När målet stängde hade 18 520 cyklister gått i mål. 736 deltagare bröt loppet.

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och lockar deltagare från hela världen. I år fanns deltagare med ett 70-tal nationaliteter i startfältet. En av dem var prinsessan Tessy av Luxemburg.

- Det var underbart, säger hon. Det var så vackert, naturen är underbar. Vi har fått uppleva solnedgången, soluppgången och de magiska timmarna under natten. Jag kommer aldrig att glömma den här upplevelsen. Men de sista fyra milen var tuffa, jag har verkligen kämpat.

Cyklisterna i Vätternrundan hade optimala väderförhållanden, med relativt varma nattemperaturer och mer eller mindre vindstilla. När de rullade in i målet på strandpromenaden i Motala under lördagen sken solen från klarblå himmel.

Två nöjda cyklister i mål var Gunilla Almqvist och Mikael Muhr från Örebro. De gifte sig under Vasaloppet i februari och åkte nu på bröllopsresa till Motala.

- Vi är lite tokiga och tycker om att göra saker ihop, säger Mikael Muhr efter målgången. Vi kom aldrig iväg på någon bröllopsresa, så då åkte vi hit och körde Vätternrundan.

- Vi har haft ett fint lopp, säger Gunilla Almqvist. Det var ganska lätt i början, tungt i mitten och sen rätt lätt på slutet igen.

I år bjuder Vätternrundan också på en nyhet för alla som vill ta vara på känslan efter målgången och anmäla sig för en ny utmaning. Från och med måndagen den 17 juni går det anmäla sig till Halvvättern, Tjejvättern, Vätternrundan 100 km och MTB-Vättern för 2020. Till Vätternrundan 300 km, och för förbokade grupper, öppnar intresseanmälan samma datum.

- Vi vill ta vara på euforin många cyklister känner efter loppet, säger Gunilla Brynell-Johansson. Känslan i målgången är så stor och många vill bara uppleva den igen. Vi vill ge dem möjlighet till det och inte behöva vänta ända till hösten.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 38 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.