2019-05-31 08:02Pressmeddelande

35 000 cyklister redo för fest

Årets cykelfest närmar sig. Nästa fredag startar Cykelveckan då omkring 35 000 cyklister väntas till Motala.Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan

Årets cykelfest närmar sig. Nästa fredag startar Cykelveckan då omkring 35 000 cyklister väntas till Motala. Bland deltagarna i Vätternrundan och de andra loppen under Cykelveckan finns både komiker, skådespelare, Vasaloppsvinnare och en prinsessa.

Alla med cykling som intresse har nog drömt om att någon gång i livet cykla Vätternrundan, världens största motionslopp på cykel. I år är närmare 23 000 cyklister anmälda till Vätternrundan 300 km som går den 14-15 juni. Men totalt väntas närmare 35 000 cyklister delta i något av loppen under Cykelveckan.

- Det fantastiska med våra lopp är att alla deltagare har sin plats, oavsett målsättning, säger Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef för Vätternrundan. Många cyklar loppen tillsammans som en kul grej. För andra är ett lopp under Cykelveckan slutmålet för en tuff cykelträning och de satsar för att se hur långt de kan pressa sig.

Redan fredagen den 7 juni startar Cykelveckan med MTB-Vättern, ett mountainbikelopp över 50 respektive 25 kilometer. Lördagen den 8 juni körs Tjejvättern, med bland andra komikern Marika Carlsson i startfältet, och söndagen den 8 juni är det dags för Halvvättern. På söndagen körs också förra årets nyhet Vätternrundan 100 km, där det är tillåtet att cykla med elassistans.

- Vätternrundan 100 km lockade deltagare förra året som kanske aldrig hade kommit till start i Cykelveckan annars. Det känns väldigt kul att kunna erbjuda fler en möjlighet att delta i våra lopp.

Fredagen den 14 juni går startskottet för Vätternrundan 300 km, den 54:e i ordningen. Cyklister från ett 70-tal länder runt om i hela världen gör sig just nu redo för en av de tuffaste utmaningarna man kan ge sig på som motionär. När Vätternrundan släpper iväg den första startgruppen klockan 19.30 på fredagskvällen, väntar 30 mils cykling innan målet hägrar i stadsparken i Motala. I år får alla cyklister lite extra pepp tack vare Vätternrundans nya låt Oslagbara som också kommer att spelas live vid starten halv åtta.

- Det är en fantastisk upplevelse som väntar dem, säger Ulrika Svenstedt. Och en rejäl utmaning förstås. Vätternrundan är tuff att genomföra och lyckan när man rullar över mållinjen är enorm. Det är en del av det här loppets själ.

Många av deltagarna i årets Vätternrunda är lite mer namnkunniga. I år finns bland andra Vasaloppsvinnarna Oskar Svärd och Brita Johansson Norgren, komikern Måns Möller, kommentatorn Roberto Vacchi och prinsessan Tessy av Luxemburg på startlinjen.

- Det häftiga med Vätternrundan är att elitcyklister, motionärer, profiler och veteraner kör sida vid sida, säger Ulrika Svenstedt. Och hos oss är alla vinnare!

Hör Vätternrundans låt Oslagbara: https://open.spotify.com/track/68PJiPMkf5ZEMUhfxhNCIm?si=Ye_vnmaSSC65NsTlvIzgCQ

Är du journalist, fotograf eller liknande och vill bevaka Vätternrundan, MTB-Vättern, Tjejvättern, Vätternrundan 100 km eller Halvvättern? Ackreditera dig via den här länken: http://vatternrundan.se/sv/press/


Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 38 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.