2023-10-26 05:00Pressmeddelande

Anton tog första startplatsen i Vätternrundan

Första start Vätternrundan.
Foto: Petter BlombergFoto: Petter Blomberg

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel. Och trots att det inte är någon tävling står en vinnare redan klar – Anton Dunåker från Adelöv. Han var allra först att knappa hem en startplats i Vätternrundan 315 km när de släpptes på onsdagskvällen.
- Kul! Vi har förstått att man behöver vara snabb för att få den starttid man vill ha, säger Anton.

På onsdagen öppnade anmälan till en av de vackraste och häftigaste utmaningarna man kan ge sig på som motionär. Tusentals cyklister över hela världen satt redo vid datorn och väntade på att klockan skulle slå 19.00 i Sverige, så att de kunde knipa en av de eftertraktade platserna i Vätternrundan 2024. Bara den första minuten tilldelades över 8 500 cyklister en startplats och de populäraste startgrupperna bokades upp snabbt.

- Det är alltid ett hårt tryck på tiderna mellan 03.00 och 06.00 på morgonen, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan. Många startgrupper blir fulla direkt, så om man vill ha en särskild tid gäller det att vara snabb.

- Det är häftigt att se anmälningarna trilla in från cyklister från hela världen när vi släpper startplatserna. I år satt det cyklister i bland annat Brooklyn, Toronto, Dublin och München och bokade sin startplats så fort de släpptes.

Bland alla som hängde på låset på onsdagskvällen visade det sig att Anton Dunåker från Adelöv, utanför Tranås, var allra snabbast att trycka på skicka-knappen. Antons anmälan kom in två sekunder och 437 hundradelar efter att platserna släpptes klockan 19.

- Jag får väl tacka internetuppkopplingen, säger han och skrattar. Men vi låg verkligen på, jag och en kompis, och med facit i hand var det ju bra. Vi ville ha en starttid mellan 03 och 04. Nu fick vi 03.00, den första gruppen som får köra utan lyse.

- Vi är fyra kompisar som ska köra ihop och vi hoppas kunna haka på någon klunga också. Jag har kört två gånger tidigare, första gången mest för att testa och andra gången med några kompisar som inte hade kört förut. Nu är det bara att sätta i gång och träna, jag har skaffat en trainer så det blir en del körning i vinter.

För den som är sugen på att genomföra sitt livs utmaning, finns det fortfarande platser kvar i Vätternrundan 315 km.

- Vätternrundan är något man vill uppleva som motionär, åtminstone en gång i livet, säger Oskar Sundblad. Att cykla runt Vättern i den ljusa sommarnatten, få vara med om både solnedgång och soluppgång och få uppleva lyckoruset i målet – det borde alla ta chansen att göra.

Årets cykelvecka startar med Tjejvättern, Halvvättern och Vätternrundan 100 km lördagen den 8 juni. Söndagen den 9 juni går MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan 315 km körs den 14–15 juni.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad