2020-06-04 12:27Pressmeddelande

Bodström kör Min Vätternrundan

Thomas Bodström är en av deltagarna i Min Vätternrundan.Thomas Bodström är en av deltagarna i Min Vätternrundan.

På fredagen går startskottet för tusentals cyklister som ska delta i Min Vätternrundan och cykla sitt lopp på hemmaplan. Två av deltagarna är advokaten Thomas Bodström och hans författarkollega Lana Brunell. De ska cykla runt och dela ut sin nya deckare som utspelar sig under just Vätternrundan.

Förre justitieministern Thomas Bodström har tidigare gett ut flera böcker, precis som sångerskan och tidigare journalisten Lana Brunell. Nu har de två skrivit en deckare ihop som utspelar sig i Motala, under Vätternrundan.

- Det är ett stort evenemang som många känner igen och har en stark relation till, säger Thomas Bodström. Jag har själv cyklat Vätternrundan och Lana har sommarställe i Motala, så vi tyckte att det var roligt att lägga deckaren i den miljön. ”Ditt hjärta är mitt” är en klassisk pusseldeckare och vi hoppas att läsarna ska tycka att den är rolig och spännande.

Hoppar upp i sadeln
Planen var att lansera boken i Motala under Vätternrundan. Men när Vätternrundan tvingades ställa in, fick författarna tänka om. Nu hoppar Thomas Bodström och Lana Brunell själva upp i sadeln för att delta i Min Vätternrundan och samtidigt dela ut förhandsbeställda exemplar av sin bok.

- Det hade ju varit fantastiskt roligt att göra det på Vätternrundan, men nu tyckte vi att det här var ett kul sätt att ändå lansera boken. Nu är vi ju faktiskt med i Vätternrundan själva också, säger Lana Brunell och skrattar.

Med Min Vätternrundan flyttar världens största motionslopp på cykel nu ut i landet i stället för den vanliga sträckningen längs Vättern. Tusentals cyklister har laddat för att genomföra sitt lopp, om inte precis som planerat så åtminstone så nära det går. Många tänker köra hela distansen i ett svep, medan andra har valt att dela upp den i flera delar.

Alla som är anmälda till något av Vätternrundans lopp kan genomföra sin runda på hemmaplan. Den totala distansen ska samlas ihop under Cykelveckan den 5-13 juni och registreras hos Vätternrundan.

- Vätternrundan blir inte som vanligt, men Min Vätternrundan kommer att märkas över hela landet, säger Oskar Sundblad, marknadschef för Vätternrundan. Förutom alla cyklister som är ute och kör, blir det massor av aktiviteter.

- Vi ska sätta upp en överraskningsdepå på lördagen på en plats där vi vet att många cyklar och dessutom ska en pop up-servicebil köra runt och överraska cyklister. Reality-serien Min Klassiker, där fyra studenter ska genomföra En Svensk Klassiker, ska köra hela distansen i den digitala plattformen Zwift från en studio och vi ska själva livesända delar av cykelfesten, med inslag från hela landet.

Vilket av Vätternrundans lopp Thomas Bodström och Lana Brunell siktar på när de ger sig ut den 13 juni, är inte klart än.

- Men vi kommer nog inte att få ihop 315 kilometer, säger Thomas Bodström. Vi får se hur dagsformen är.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern, Minivättern och höstarrangemanget Vättern Bike Games. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.