2019-06-14 15:57Pressmeddelande

Cyklister från hela världen kämpar runt Vättern

Prinsessan Tessy av Luxemburg och cykelkompisen Frank Floessel en stund före starten i Vätternrundan 2019.
Foto: Petter BlombergPrinsessan Tessy av Luxemburg och cykelkompisen Frank Floessel en stund före starten i Vätternrundan 2019. Foto: Petter Blomberg

Klockan 19.30 på fredagskvällen rullade de första cyklisterna iväg i årets Vätternrunda. Och som vanligt är det internationella inslaget bland deltagarna stort. En av de 23 000 anmälda som gav sig iväg på fredagskvällen var prinsessan Tessy av Luxemburg.
- Jag är lite nervös, men ser väldigt mycket fram emot upplevelsen, säger hon.

Årets Vätternrundan 300 km är den 54:e i ordningen. Sedan den första gången, då 344 cyklister drog iväg runt Vättern, har Vätternrundan växt till världens största motionslopp på cykel med 23 000 anmälda cyklister. Av dem kommer närmare 6 000 från andra länder än Sverige och omkring 70 olika nationaliteter är representerade i loppet.

- Fler och fler cyklister från hela världen vill köra Vätternrundan, säger Gunilla Brynell-Johansson. Det är ett unikt lopp och många vill uppleva den svenska natten och det magiska ljuset. Som event och utmaning kan Vätternrundan inte jämföras med något annat i hela världen.

En av alla dem som vill uppleva Vätternrundan är prinsessan Tessy av Luxemburg.

- Jag vill uppleva Sverige och den vackra sommarnatten, säger hon. Och så är det förstås en stor utmaning att cykla 30 mil. Och jag gör det med öppet sinne, jag tänker njuta av loppet.

De allra flesta utländska cyklister kommer från Tyskland, i år är det 1 511 tyska cyklister i startfältet. Ett land som har ökat kraftigt i anmälningslistorna är Island, som upplever något av en cykelboom. Antalet islänningar i Vätternrundan 300 km har gått från drygt 40 för två år sedan till 170 i årets lopp.

Fler och fler cykelgäng träffas i dag via nätet. Och ett riktigt internationellt gäng som gav sig av på fredagskvällen var Marius Midtskogen från Norge, Francisco Ferreira Pinto från Schweiz och Cori Chesnutt från USA. Helene Johansson från Borensberg skulle också ha kört, men fick influensa och tvingades hoppa av i sista minuten. Alla fyra har tränat tillsammans i den digitala plattformen Zwift och bestämde sig för att cykla Vätternrundan ihop.

- Ett par av oss har träffats förut, men i går var första gången vi träffades i verkligheten alla fyra, säger Cori Chesnutt. Men vi cyklar så mycket tillsammans online så det känns som om vi har känt varandra i evigheter. Det ska bli jättekul att köra ihop på riktigt också.

Många av deltagarna i Vätternrundan gör sin första runda, medan andra har cyklat många, många gånger. Två deltagare har kört varje runda sedan starten 1966 och har en given plats i första startgrupp. Det är Lars Åke Åkerman från Täby och Stig Johansson från Fagersanna. Och ingen av dem har några planer på att sluta.

- Nej, i det här sammanhanget är jag fortfarande en junior, säger Stig och skrattar. För mig är det här ett motionslopp, jag siktar väl på att ta mig runt på 18-19 timmar som vanligt. Men det beror ju på hur många som jag kommer att prata med i alla depåer.

- Jag har opererat ett knä, så jag har lite svårt att få in ena foten i pedalen. Men jag kör på i några år till, säger Lars Åke Åkerman.

I år får alla cyklister lite extra pepp under rundan tack vare Vätternrundans nya låt ”Oslagbara”. Stig Johansson, Lars Åke Åkerman och alla de andra i de första startgrupperna fick dessutom rulla iväg till en livespelning av låten. Den framfördes av kompositören Jonas Thander och sångaren Stefan Nykvist, som senast körade bakom John Lundvik i Eurovision i Tel Aviv.

De 23 000 anmälda cyklisterna väntas få en fin resa med bra cykelväder.

- Vi ser fram emot ett härligt lopp och det ser ut att bli ideala väderförhållanden för alla våra cyklister, säger Gunilla Brynell-Johansson.

Fakta om Vätternrundan 2019
• Många av deltagarna har cyklat Vätternrundan tidigare. Faktum är att årets deltagare tillsammans har gjort 69 779 lopp, vilket motsvarar 522 varv runt jorden. Vissa har också gjort väldigt många lopp. Över 200 av deltagarna har cyklat 30 gånger eller mer runt Vättern.

• På tio år har antalet kvinnor i Vätternrundan ökat rejält. För tio år sedan var 2 621 kvinnor anmälda – i år drygt 4 200. En ökning med 60 procent.

• I loppet deltar cyklister med ett 70-tal olika nationaliteter. Flest utländska cyklister kommer från Tyskland (1511), Norge (1141), Danmark (801), Finland (789) och Storbritannien (452). Men det finns också långväga deltagare från exempelvis USA, Australien, Sydafrika, Brasilien, Mexico och Rwanda.

• Den första Vätternrundan genomfördes 1966 med 344 startande och 334 som fullföljde. Synpunkterna på loppets längd var många inför premiärrundan. Men initiativtagarna, professorn Sten-Otto Liljedahl och cykelhandlaren Ewert Rydell, kunde garantera att det inte var någon fara på taket. ”Bara man tar rundan som en motionstur och har 40-50 träningsmil i benen.”

• 596 479 deltagare har fullföljt loppet sedan 1966 och tillsammans har de cyklat 17 894 370 mil.

• Två cyklister har åkt alla 53 rundor. Och både Stig Johansson, Fagersanna, och Lars-Åke Åkerman, Täby, finns på startlinjen i år. Lars-Åke Åkerman var också först i mål i premiärloppet 1966.

• Under Vätternrundan äts 170 000 släta bullar, 10 000 kilo bananer, 3 000 kilo saltgurka och det dricks 20 000 liter sportdryck. Men i depåerna finns mer att välja mellan för cyklisterna. Där finns saft, honungsdryck, vatten, blåbärssoppa, kaffe, bullar, saltgurka och sportdryck. I Jönköping och Hjo serveras lagad mat.

• 1983 fullföljde fler än 10 000 loppet för första gången.

• För att öka trafiksäkerheten i Vätternrundan startar de snabbaste cyklister vid lunchtid under lördagen. På sätt kan antalet omkörningar av andra cyklister minskas och då minskar också ett av de största riskmomenten i loppet. De snabbaste cyklisterna i Vätternrundan kör loppet på mellan 7–9 timmar och cirka 1 000 cyklister erbjuds möjlighet att starta i dess snabbgrupper.

• Vätternrundans veteranklubb är en förening för den som cyklat minst 25 Vätternrundor. Föreningen har i dag cirka 500 medlemmar. Alla jubilarer, de som ställer upp i sitt 30:e, 40:e eller 50:e lopp, cyklar gratis.

• 2015 slogs nytt deltagarrekord med 20 002 startande och 19 352 som fullföljde.

• Vätternrundan har sedan 1966 arrangerats för och av det lokala föreningslivet. Årligen fördelas cirka 10 miljoner mellan de föreningar som bidrar med ideella arbetsinsatser under arrangemangen. För flera av dessa föreningar är intäkterna från arrangemanget en viktig inkomstkälla, för andra är det en aktivitet som tillför det lilla extra.

• Vätternrundan är viktig för Motalas näringsliv. Enligt en turistekonomisk undersökning av TUI 2008, bidrog arrangemanget då med cirka 42 miljoner. Samma undersökning genomfördes 2013 och visade då en ökning till 65 miljoner.

• 1974 vände Vätternrundan. Efter åtta rundor togs beslutet att loppet skulle cyklas medsols runt Vättern. Fram till 1974 hade cyklisterna cyklat motsols, eller norrut från Motala efter start. Vändningen av Vätternrundan blev en succé som ökade säkerheten. På så sätt slapp cyklisterna korsande vänstersvängar.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 38 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.