2022-05-19 12:10Pressmeddelande

Dubbelt så många 18-åringar i Vätternrundan

Foto: Petter Blomberg/VätternrundanFoto: Petter Blomberg/Vätternrundan

Vätternrundans satsning på att bjuda alla 18-åringar på startavgiften har fått bra gensvar. Antalet anmälda 18-åringar i årets Vätternrundan 315 km är dubbelt så många som det brukar vara. Och på plats i Motala kommer de att få stalltips från en riktig expert – Stig Johansson som cyklat samtliga Vätternrundor.

I slutet av mars gick Vätternrundan ut med nyheten att alla som fyller 18 år under 2022 bjuds på deltagaravgiften till sommarens lopp under Cykelveckan. Anledningen var de siffror som visar att idrotten tappat många unga under pandemin.

 - Vi har sett under hela pandemin, och faktiskt även redan innan, att ungdomar slutar med sina idrotter alldeles för tidigt och blir stillasittande. Motion är så otroligt viktigt för vårt mående, såväl psykiskt som fysiskt, och inte minst bland barn och ungdomar, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan.

Och erbjudandet har fallit väl ut. Till Vätternrundan 315 km är antalet anmälda 18-åringar i år dubbelt så många, som det brukar vara.

- Det är vi nöjda med, säger Oskar Sundblad. Vi har fått alla möjliga reaktioner på vårt erbjudande. Många tycker att det är väldigt kul, medan andra tycker att 315 kilometer är galet långt. Och det är det, det är en stor utmaning de ger sig på.

För de som antar utmaningen kommer Vätternrundan att bjuda på ett alldeles speciellt mentorskap. På fredagseftermiddagen före loppet kommer 18-åringarna att samlas för att få tips av nestorn Stig Johansson, som cyklat samtliga rundor sedan starten 1966. Och han bjuder redan nu på ett av sina viktigaste råd till alla debutanter - att sitta länge på sadeln före loppet.

- Annars kommer de att få de tufft uppe i Tiveden. Jag har sett många som kroknat rejält däruppe och haft ont i baken. Det är viktigt att sitta många timmar på cykeln innan man ger sig ut på rundan, säger Stig och fortsätter:

- Och självklart ska man ta det lite lugnt i början av sin första runda och kanske sikta på en tid på 15–16 timmar även om man är ung och har orken. Det går alltid lätt till Jönköping, sedan börjar stigningarna, då gäller det att ha lite krafter kvar.

Själv var Stig 21-år när han genomförde sin första runda. Och han minns fortfarande den träningsvärk som han hade dagen efter.

Jag fick låna min pappas gamla cykel och var inte lika förberedd som jag är i dag. Men nu har jag cyklat 150 mil hittills och har en månad på mig att få lite mer träning, berättar Stig.

Ackreditering
Är du journalist, fotograf eller liknande och vill bevaka Vätternrundan 315 km, MTB-Vättern, Tjejvättern, Halvvättern eller Vätternrundan 100 km?
Ackreditera dig här: vatternrundan.se/press


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad