För första gången på tre år är Vätternrundan, världens största motionslopp på cykel, äntligen tillbaka den klassiska veckan i juni. Och det vankas en hel del nyheter under årets cykelvecka. Bland annat en särskild startgrupp för flanörcyklare i Vätternrundan 100 km.
- Det blir ett extra fokus på upplevelsen i våra olika lopp år, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan.
Vätternrundan i juni är en upplevelse som slår det mesta, det kan nog alla deltagare vittna om. Solnedgång och soluppgång över Vättern och en ljus sommarnatt, när det aldrig riktigt vill bli mörkt. Vätternrundan körs traditionsenligt varje år i juni, men de senaste två åren har pandemin satt käppar i hjulet för det. 2020 fick loppet ställas in och ersättas av en Min Vätternrundan på hemmaplan och 2021 flyttades det till september på grund av restriktionerna. Men nu är Cykelveckan tillbaka där den ska vara.
- Det känns härligt att kunna välkomna tillbaka alla cyklister som har längtat efter att få köra Vätternrundan i juni, som det ska vara, säger Oskar Sundblad. Nu är vi tillbaka – bättre än någonsin.
Årets cykelvecka bjuder på en hel del nyheter och en tydlig inriktning är just upplevelsen. Att cykla är att uppleva och Vätternrundan vill stärka den känslan hos deltagarna.
- Vi vill ge cyklisterna en ännu bättre upplevelse med fler aktiviteter längs banan och mer som händer i målgången. Det kommer att hända mer när man är ute på sin runda, där vi bland annat tar hjälp av olika partners. Vi kör ju också vår satsning mot alla 18-åringar, som vi erbjuder att uppleva Vätternrundan tillsammans och vi bjuder på startkostnaden.
En annan nyhet, som är starkt kopplad till att uppleva, är den särskilda startgrupp för flanörcyklare som Vätternrundan har infört i Vätternrundan 100 km. Flanörcykling myntades av sportjournalisten Jens Bollius som förra året flanörcyklade Vätternrundan 315 km iklädd kavaj och i ett alldeles eget tempo.
- Flanörklassen i Vätternrundan 100 km är ett sätt för oss att bejaka det tankesättet och ta tillbaka en del av cyklingen till grunden, säger Oskar Sundblad. Man cyklar på sitt eget sätt, utan några krav på hastighet eller en särskild stil.
- Man kan komma som man är, i kavaj om man vill, och cykla som man vill. Man kan titta på omgivningen och lukta på blommorna. Det är ett sätt för oss att arbeta ännu mer för för folkhälsan och få fler att röra på sig.
Cykelveckan startar med MTB-Vättern den 10 juni, Tjejvättern och Vätternrundan 100 km körs 11 juni medan Halvvättern går den 12 juni. Den 17-18 juni är det dags för Vätternrundan 315 km.
Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.