2023-05-29 10:35Pressmeddelande

Första kvinnan med 50 Vätternrundor blev historisk

Birgitta Berglund från Motala är den första kvinnan som kört 50 Vätternrundor.Birgitta Berglund från Motala är den första kvinnan som kört 50 Vätternrundor.

Förra året skrev Birgitta Berglund in sig för alltid i Vätternrundans historia. Som första kvinna hade hon cyklat 50 rundor och som belöning fick hon på måndagen sitt namn ingraverat på jubileumsskulpturen som uppfördes till minne av Vätternrundans 50-årsjubileum.

Det är en liten unik skara med sammanlagt 14 cyklister som har genomfört 50 Vätternrundor. Och egentligen skulle Birgitta Berglund inte gjort sin 50:e runda förrän i år. När hon startade 1969 var hon bara 17 år.

- Men på den tiden tävlade jag aktivt. Så jag pratade med en av grundarna till Vätternrundan, Ewert Rydell, och frågade honom varför jag som tävlingscyklist skulle behöva vänta tills jag var 18 år. Han sade att jag skulle anmäla mig, men att jag skulle hoppa över att anmäla min ålder, berättar Birgitta.

Med några års uppehåll i samband med sina barns födslar och när det snöade i starten 1981 har Birgitta gjort sina 50 rundor. Och hon har inga tankar på att sluta att cykla.

-  Så länge jag är frisk nog för att ställa upp i rundan, kommer jag att göra det. Att cykla är fortfarande roligt och jag njuter av träningen. Men nu njuter jag av det på ett annat sätt än när jag var aktiv tävlingscyklist – nu kan jag själv bestämma var jag ska cykla.

Namnet ingraverat
Jubileumsskulpturen uppfördes till minne av Vätternrundans 50-årsjubileum vid Vätternpromenaden i centrala Motala, som är målgång för cyklisterna under Cykelveckan. På en skylt av järn bredvid skulpturen graveras nu namnen in på de cyklister som har genomfört 50 lopp.

Stenskulpturen har tre råhuggna sidor och en spårad sida, som symboliserar cykelspår. Spåren möter sedan en öppen järnring, som symboliserar att Vätternrundan är ett cykellopp öppet för alla. Med sin skulptur ville konstnären Irene Nordh skapa en skulptur som symboliserade liv och Vätternrundans tillväxt.

Gamingprofil på startlinjen
Ett exempel på den stora bredden i Vätternrundan är att loppet lockar både veteraner och debutanter. En av debutanterna är gamingprofilen Elajjaz, som siktar på en svensk klassiker, och för honom väntar ett tufft dygn. Efter avslutad Vätternrunda ska han ner till Jönköping och delta i gamingfestivalen Dreamhack.

- Visst blir det tufft, men jag är taggad. Jag börjar med Vätternrundan och avslutar min klassiker med Vasaloppet, säger Elajjaz eller Elias Lönn, som han heter.

Elajjaz ska livesända sin runda via sina egna kanaler och cyklar för att samla in pengar till Rädda barnen. Genom åren har han samlat in en dryg miljon till deras verksamhet.

- Jag ska ha sändningsutrustning på ryggen och jag räknar med en tid på runt 15 timmar. Det här ska bli roligt, jag hoppas få ihop runt 100 träningsmil före loppet. Jag var ute sex timmar i förra veckan och det kändes bra, berättar han.

Forum Vätternrundan ny satsning
Elajjaz är en av just nu omkring 15 000 anmälda cyklister som väntas starta i Vätternrundan fredagen den 16 juni och natten mot lördagen.

- Vätternrundan är en otroligt häftig upplevelse som alla borde få vara med om en gång i livet, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad. Känslan att stå i målet och se alla trötta, lyckliga cyklister gå i mål är helt obeskrivlig.

- I år satsar vi på att bredda Vätternrundan under hela Cykelveckan 9-17 juni med Forum Vätternrundan, där cykelns roll i samhället ska lyftas och diskuteras i en rad branschseminarier. Vi ser att vi har en roll i att skapa en arena för den här debatten och Motala är den naturliga samlingspunkten för cykelfrågor i Sverige.

Ackreditering
Är du journalist, fotograf eller liknande och vill bevaka Vätternrundan 315 km, MTB-Vättern, Tjejvättern, Halvvättern eller Vätternrundan 100 km?
Ackreditera dig här: vatternrundan.se/press

 


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad