2022-06-17 18:35Pressmeddelande

Första start har gått i Vätternrundan

19.30 gick första starten i Vätternrundan. Och hela natten till lördagen kommer cyklisterna att starta med två minuters mellanrum. Foto : Petter Blomberg.19.30 gick första starten i Vätternrundan. Och hela natten till lördagen kommer cyklisterna att starta med två minuters mellanrum. Foto : Petter Blomberg.

På fredagskvällen klockan 19.30 var det dags igen. Då lämnade de första cyklisterna Motala för årets Vätternrundan, för första gången på tre år den klassiska helgen i juni. I år är 16 000 anmälda till världens största motionslopp på cykel.
- Det känns helt fantastiskt att se cyklisterna dra iväg igen, säger Oskar Sundblad, Vätternrundans vd.

Efter ett lopp som blev omställt till en hemmavariant 2020 och ett som flyttades till september 2021, får Vätternrundans deltagare nu äntligen uppleva den ljusa juninatten från cykelsadeln igen. Årets Vätternrundan är den 57:e i ordningen och 19.30 trampade de första cyklisterna ut från centrala Motala. Deltagarna kommer att starta under större delen av natten mot lördagen och ska ta sig 31,5 mil runt Vättern innan de kommer tillbaka till Motala och det hägrande målet.

- Äntligen är cykelfesten tillbaka där den ska vara – i juni, säger Oskar Sundblad. Vi ser fram emot ett grymt lopp och vi håller tummarna för vädret. Väderprognoserna är osäkra, men det ser ut att bli varmt och kanske någon regnskur under natten.

Stor upplevelse
Vätternrundan är en tuff utmaning, men också en motionsupplevelse som slår det mesta. Sedan förra året har loppet en ny, säkrare bansträckning och är numera 315 kilometer – lite drygt en och en halv mil längre än tidigare. Bland deltagarna finns allt från debutanter som gör sin första runda till veteraner som har gjort både 30, 40 och 50 lopp. En enda deltagare har varit med i samtliga Vätternrundor hittills, Stig Johansson från Fagersanna. Han startade som vanligt 19.30 på fredagskvällen för sitt 57:e lopp.

- Den här dagen är som julafton, säger han, det är den bästa dagen på året. Det känns jättebra. Det kvittar om det kommer lite regn, då tar jag bara på mig regnjackan och kör.

"Något man måste checka av"
Bland alla tusentals motionärer i Vätternrundan finns i år också Sverige enda aktiva cykelproffs, Tobias Ludvigsson. Han kör med Team Serneke Allebike, som siktar på rekordtid på den nya bansträckningen, och för honom är det debut i Vätternrundan.

- Jag har ju inte så mycket erfarenhet av motionslopp, säger han, men det ska bli jättekul att se nya vägar och det är bra att få lite kilometer i benen inför SM. Jag har inte haft några tävlingar på ett tag.

- Vätternrundan är ju något man måste checka av om man bor i Sverige, oavsett om man cyklar eller inte. Någon gång i livet ska man göra det.

 

Ladda ner fria pressbilder: https://press.vatternrundan.se/presskits


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad