2018-06-16 18:46Pressmeddelande

Henny en av 20 000 cyklister runt Vättern

null

Två gånger har Henny Sundqvist opererats för cancer. På lördagseftermiddagen gick en dröm i uppfyllelse när hon rullade i mål i Vätternrundan – på sin 18-årsdag.
- Nu är jag lika cool som alla stora cyklister jag såg när jag körde Minivättern första gången, säger hon och skrattar.

Totalt startade 19 702 cyklister i den 53:e Vätternrundan. Den första startgruppen gav sig iväg halv åtta på fredagskvällen och därefter startade cyklisterna med två minuters mellanrum från torget i Motala, hela natten mot lördagen,.

Den första cyklisten kom i mål i Motala redan strax före halv fyra på lördagsmorgonen. Efterhand fylldes målgången mer och mer av trötta och lyckliga cyklister som firade att de hade klarat den tuffa utmaningen att cykla 30 mil runt Vättern.

Vid 17-tiden på lördagen hade 15 939 deltagare gått i mål och fått känna lyckoruset, fått medaljen om halsen och fått smaka den efterlängtade pastan. Flera tusen var vid den tiden fortfarande ute på banan, målet stänger först vid midnatt.

- Den allmänna bilden är att det har varit en fantastisk runda, det säger både de som har kört många gånger och de som är här för första gången, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan.

- Vädrets makter har givetvis hjälpt oss. Det känns helt fantastiskt att stå här i målgången och se alla lyckliga, trötta cyklister strömma in i mål.

En av de lyckliga cyklisterna i målet hade flera anledningar att fira. Henny Sundqvist har överlevt två canceroperationer och cyklade för att samla in pengar till Barncancerfonden – som har ett nära samarbete med Vätternrundan.

- Jag har hjärntumör, berättar hon, och jag vill göra allt för att få in pengar till Barncancerfonden. Jag fick min första tumör när jag var sex och en andra när jag var 14. Men de lyckades operera bort båda. Just nu har jag ingen tumör, jag var på onkologen i tisdags och fick positivt besked.

Henny har drömt om att cykla Vätternrundan länge, och fick uppfylla sin dröm på självaste 18-årsdagen.

- Jag körde Minivättern 2009, säger hon, och då såg jag alla coola cyklister som körde Vätternrundan. Jag ville bli lika cool som dem och nu är jag det. Och det var jätteroligt att cykla, ännu roligare än jag hade förväntat mig. Så jag kör nästa år igen.

Vätternrundan lockade i år åkare av 73 olika nationaliteter. En av de utländska gästerna var walesaren Matthew Jones från Bexhill. Han firade sin tionde Vätternrunda.

- Jag har bara missat ett lopp sedan 2008, säger han. Det här är så roligt, riktigt bra organiserat och fantastiska vyer under loppet. Att cykla genom natten och se diset stiga upp ur fälten vid två-tiden på morgonen – det är riktigt vackert.

- I dag har jag bara kört för att njuta utan att fundera över tiden, det här blir nog min sista runda. Fast jag kikade lite på medaljen de får som har cyklat 30 rundor – den var riktigt, riktigt fin.


Smått och gott från Vätternrundan:

Artisten Daniel Adams-Ray cyklade sin tredje Vätternrunda och såg fram emot rundan före start. Han startade i en grupp där målet var tufft satt till 7 timmar och 45 minuter.

- Det är lite nervöst, säger han. Men man måste träna utifrån sina förutsättningar och för mig som är ute och turnerar mycket gäller det att vara morgonpigg. Jag brukar ha med mig cykeln i turnébussen så fort jag vet att det finns en lucka i schemat.

Under årets Vätternrunda var skidstjärnan Johan Olsson tillbaka i Motala. Men inte för att gå i mål i cykelmotionsloppet – i år bidrog han med sin gamla cykelhjälm till Santanders insamling av sport-och fritidsutrustning till förmån för Fritidsbanken.
- Alla ska kunna idrotta och alla har ju något hemma i förråden och garaget som man kan bidra med. Nu får vi hoppas att min hjälm kommer till användning, säger Johan Olsson.
Några dagar före årets start erbjöds Johan Olsson en startplats i Vätternrunda, men fick tacka nej.- Det kom lite hastigt på och passade inte riktigt in i mitt tidsschema. Men jag var sugen. Jag har cyklat ganska mycket i år och har nog fler mil i benen än jag hade vid samma tidpunkt i fjol.

SVT-profilen Kalle Zackari Wahlström hade 20 mil i benen när han startade i Motala klockan 20 på fredagskvällen. När han kom i mål tolv timmar senare var han mycket nöjd.
– Det var långt och jobbigt, men också kul och jättesocialt framför allt, sammanfattar han sin Vätternrundan-debut. Det var en härlig resa.

Camilla Andersson från Valskog mellan Köping och Arboga firade sin 50-årsdag med att cykla Vätternrundan för första gången i livet. I mål blev hon mottagen med flaggor, banderoller, sång och bubbel av vännerna.
- Jag bestämde det redan i höstas och sedan dess har jag hållit i och tränat. Det var faktiskt lättare än jag trodde, men man har ju sina dippar. Och jag har ont, säger hon och skrattar. Jag var lite orolig för hur det skulle bli att cykla i mörker, men det var fantastiskt. Lugnt och ingen trafik.

Jan Harrit, vd för danska Lalandia, var nöjd när han gled in i målfållan efter Vättenrundan. Danska Lalandia planerar att bygga en semesteranläggning med inomhusvattenland och semesterboenden i Motala och Varamon. När Jan Harrit utmanades av Tillväxt Motalas vd Joakim Ljungqvist att cykla världens största cykelmotionslopp Vätternrundan tackade han snabbt ja.
- Vilket arrangemang och vilken glädje man möter. Att Motala är en mycket vacker stad visste jag redan, men vilken upplevelse att få vara med om den här folkfesten, sade en nöjd Jan Harrit.

Jawid Nazari från Motala är en av ett tiotal nyanlända ungdomar som under våren har deltagit i Cykla tillsammans, ett integrationsprojekt som Vätternrundan har drivit tillsammans med Motala kommuns ungdomsverksamhet Hallen, MAIF Cykel, Studiefrämjandet och SISU. Ungdomarna har tränat cykling hela våren med målet att cykla Halvvättern, vilket de också gjorde förra helgen. Men Jawid blev så peppad på cykling att han anmälde sig till Vätternrundan också. Och strax före klockan 13 på lördagen gick han i mål med tiden 12.47.

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 38 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 38 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Andreas Andersson
Kommunikationsansvarig
Andreas Andersson