Världens största motionslopp på cykel, Vätternrundan, kommer från och med i år att utse en officiell starter för loppet varje år. Och den som får äran att släppa i väg första startgrupp i år blir dubbla OS- och VM-guldmedaljören på skidor Johan Olsson.
- Det känns väldigt ärofyllt, säger han. Jag har varit på Vätternrundan i många år och det är ett monument över svenskt motions- och föreningsliv.
Just nu tränar och laddar tiotusentals cyklister, i Sverige och runt om i världen, för en av de tuffaste utmaningar en motionär kan ta sig an. Den 16 juni klockan 19.30 står de första cyklisterna på startlinjen för att ta sig 31,5 mil runt Vättern. Och för första gången utser Vätternrundan i år en officiell starter som får släppa i väg dem ut i juninatten.
- Vätternrundan är en manifestation för motion och folkhälsa, och vi vill uppmärksamma starten av det här fantastiska evenemanget lite extra, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan.
- Vi har haft lite varianter på starter tidigare, men ingen riktigt officiell starter. Så det kommer att bli en tradition, att vi varje år utser en person som får det hedersamma uppdraget att släppa i väg de första cyklisterna.
Den som får uppdraget att släppa på repet i år är Johan Olsson, tidigare OS- och VM-guldmedaljör på skidor, som har en nära relation till Vätternrundan. Den första gången han besökte Motala i samband med Vätternrundan var 2016. Då slogs han av stämningen, tröttheten, lyckan och stoltheten bland cyklisterna.
- Jag bodde precis vid torget och minns att jag gick och la mig på kvällen och hörde ljudet från starten. Sedan vaknade jag på morgonen och de höll fortfarande på och startade. Och när jag gick ned till målgången såg jag alla som kom in och hade cyklat hela natten, så fruktansvärt trötta och lyckliga. Det var en fantastisk stämning.
- Jag har hållit på med konditionsidrott på långa distanser som kräver uthållighet, men en femmil är bara uppvärmning jämfört med Vätternrundan. Det är så långt utöver vad man tror att någon kan klara. Och jag som precis hade gått från att vara idrottare i yppersta världseliten minns att jag tänkte ”vilka hjältar”.
Sedan den gången har Johan Olsson själv fått chansen att cykla Vätternrundan och även varit med och coachat grupper av cyklister i olika sammanhang. I år är han på plats med en grupp på 100 cyklister som ska ta sig runt Vättern. Och det är Vätternrundans roll för rörelse och folkhälsa Johan Olsson lyfter fram när han talar om loppets betydelse.
- Det är så många som kommer i gång med cykling och rörelse tack vare Vätternrundan, tänk att samla så mycket folk som cyklar runt Vättern. Och det är en otrolig prestation att klara det. Jag har hört av många att det har förändrat bilden av hur de ser på sig själva och hur andra ser på dem.
- Det är en upplevelse utöver det vanliga, som alla borde få uppleva någon gång. Känslan när man ser Motala igen efter alla timmar och klappen man ger sig själv på ryggen när man klarade det. Den väger två ton.
Ackreditering
Är du journalist, fotograf eller liknande och vill bevaka Vätternrundan 315 km, MTB-Vättern, Tjejvättern, Halvvättern eller Vätternrundan 100 km?
Ackreditera dig här: vatternrundan.se/press
Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.