Ett jämnt energiintag. Det är mästerkocken Sofia Henrikssons bästa tips i matväg inför världens största motionslopp på cykel, Vätternrundan, som startar på fredagskvällen.
- Jag har själv en stoppklocka som säger till var 20:e minut att jag ska äta, berättar Sofia, som är en av de 16 000 anmälda som ska kämpa sig runt Vättern i årets runda.
Sofia Henriksson gjorde stor succé i tv-programmet Årets Mästerkock 2020 och tog hem slutsegern i det populära programmet. Nu väntar en helt ny utmaning, att cykla 31,5 mil runt Vättern med start 21.24 på fredagskvällen.
- Just nu kollar jag varenda Youtube-film om cykling, säger hon och skrattar. Jag är jätteorolig, men samtidigt vill jag bara komma i gång och cykla.
Första start för Vätternrundan 315 kilometer går 19.30 på fredagskvällen och därefter startar cyklisterna varannan minut under större delen av natten för att ta sig 31,5 mil runt Vättern. De flesta tillbringar många timmar på cykelsadeln och en stor fråga för många cyklister brukar vara hur man ska äta, både inför och under loppet.
- Jag har ätit mycket kolhydrater under veckan för att fylla på depåerna i kroppen, säger Sofia Henriksson. Sedan blir det en rejäl pasta i Motala på fredagen innan jag drar i väg.
- När man är igång och kör, så är min erfarenhet att man aldrig får gå tom på energi. Det gäller att äta hela tiden. Jag har en klocka som signalerar regelbundet att jag ska äta och då har jag en bar som jag äter i små bitar.
16 000 anmälda cyklister
Sofia är en av 16 000 anmälda cyklister som väntas starta i Vätternrundan på fredagskvällen och natten. Många av deltagarna gör sin första runda, medan andra har cyklat många gånger. En enda deltagare har kört varje runda sedan starten 1966, Stig Johansson från Fagersanna som på fredagskvällen ger sig ut på sin 57:e Vätternrunda. För honom och alla andra cyklister väntar en stor upplevelse, med cykling genom den ljusa juninatten där många får uppleva både solnedgång och soluppgång innan det är dags att rulla in i målet i Motala igen.
- Vätternrundan är först och främst en otroligt häftig upplevelse, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad. Känslan att stå i målet och se alla trötta, lyckliga cyklister gå i mål är helt obeskrivlig.
- I år satsar vi också lite extra på att stärka upplevelsen för cyklisterna, med fler aktiviteter längs banan och mer som händer i målgången. Och vi kommer att lyfta fram särskild information om bra publikplatser på vår eventsida för att få ut fler och heja på cyklisterna.
Vätternrundan 315 km är den 57:e i ordningen, inklusive hemmavarianten under pandemiåret 2020. I premiären 1966 var det 344 cyklister som drog i väg runt Vättern, i år är antalet anmälda cirka 16 000.
Tider och platser där cyklisterna passerar
https://guide.vatternrundan.se/eventguide/publikplatser/
Vill du följa en cyklist under loppet?
Under loppet kan du följa cyklisterna via vatternrundan.se och se vilka depåer och mellantider som har passerats. Du ser även när åkaren har gått i mål.
Via appen RaceONE kan cyklister dessutom själva dela sitt lopp med vänner och bekanta.
Vill du se hur det gick för en cyklist efter loppet?
Efter loppet går det att söka på ort, namn eller startnummer på resultatsidan på webbplatsen för att få reda på tiderna för de lokala åkarna.
Direktlänk till Vätternrundans resultatsida över samtliga åkare:
https://vatternrundan.se/resultat/
• 63 nationer är representerade i loppet. Flest utländska cyklister kommer från Tyskland (1401), Norge (597), Danmark (424), och Finland (340). Men det finns också långväga deltagare från USA, Nya Zeeland, Hong Kong, Indien, Kenya och Sydafrika.
• Den första Vätternrundan genomfördes 1966 med 344 startande och 334 som fullföljde. Synpunkterna inför premiärrundan på loppets längd var många. Men initiativtagarna, professor Sten-Otto Liljedahl och cykelhandlare Ewert Rydell, kunde garantera att det inte var någon fara på taket. ”Bara man tar rundan som en motionstur och har 40–50 träningsmil i benen.”
• 1983 fullföljde fler än 10 000 loppet för första gången. 2015 slogs nytt deltagarrekord med 20 002 startande. 19 352 fullföljde.
• Årets Vätternrundan 315 km lockar närmare 3 600 debutanter.
• Ett tiotal cyklister har kört 50 eller fler lopp.
• Oslagbara heter den officiella låten för Vätternrundan. Oslagbara lanserades i maj 2019 och är skriven och producerad av Jonas Thander, tillsammans med textförfattaren Anna Engh. Låten sjungs av Stefan Nykvist.
• 617 795 deltagare har fullföljt Vätternrundan sedan 1966. Tillsammans har de cyklat drygt 18,5 miljoner mil – eller nästan 750 varv runt jorden.
• Alla cyklister måste vila minst sex timmar efter fullföljd Vätternrundan innan de sätter sig bakom ratten och kör från Motala. Poliskontroller sker vid varje utfart och stäms av mot Vätternrundans tidsregistrering av cyklisternas målgång.
• Under Vätternrundan äts 130 000 släta bullar, 8 000 kilo bananer, 2 500 kilo saltgurka, och det dricks 15 000 liter Enervit-sportdryck samt 80 000 koppar kaffe. Men i depåerna finns mer att välja mellan för cyklisterna. Där finns saft, vatten, blåbärssoppa och bullar. I Jönköping och Hjo serveras lagad mat. I Hjo serveras drygt två ton lasagne.
• Varje år generar Vätternrundan ungefär 10 miljoner kronor till föreningarna runt Vättern som på olika sätt hjälper till med arrangemanget.
• Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF.
• Som det första stora idrottsarrangemanget i Sverige blev Vätternrundan certifierat enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.
• 1984 infördes hjälmtvång i Vätternrundan.
Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.