På onsdagskvällen släpptes startplatserna till nästa års Vätternrundan. Och allra först att anmäla sig var Lena Andersson från Veddige, som cyklar tillsammans med löparkompisen Mona Carlsson.
- Fantastiskt roligt att vi var först, säger hon och skrattar. Min son hjälper mig alltid med anmälan och han trodde faktiskt att han var lite snabbare i år än förra året.
Den 13–14 juni nästa år körs Vätternrundan för 60:e gången och på onsdagen öppnade huvudanmälan till jubileumsloppet. Tusentals motionärer över hela världen satt redo och väntade på att klockan skulle slå 19.00 i Sverige, så att de kunde knipa en av de eftertraktade platserna i Vätternrundan 2025. På bara en minut hade över 9 000 cyklister bokat en startplats.
- Många startgrupper blir fulla direkt, så om man vill ha en särskild tid gäller det att vara snabb, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad. Tiderna mellan 03.00 och 06.00 på morgonen är populära, så det brukar vara ett hårt tryck på dem.
- Extra häftigt är det att se anmälningarna trilla in från hela världen så fort vi släpper platserna. I år kom var tredje föranmäld från ett annat land än Sverige, och cyklister satt redo i bland annat Toronto, Belfast och Miami för att klicka hem sin startplats på onsdagskvällen.
Snabbast av alla var Lena Andersson från Veddige utanför Varberg. Hennes och löparkompisen Mona Carlssons anmälan kom in 1 sekund och 507 tusendelar efter att platserna släpptes.
- Jag springer egentligen med min löpargrupp på onsdagar, säger Lena Andersson, men när Vätternrundan öppnar kan jag inte vara med. När klockan slår 19.00 gäller det att vara redo och trycka på knappen så att man får den starttiden man vill ha. Min son hjälper mig och han sa själv att det kändes som att det gick snabbt i år.
Lena Andersson kör sin 17:e Vätternrunda nästa år och hon och kompisen Mona Carlsson, som gör sin nionde runda, vill starta så tidigt som möjligt. Nu blev starttiden 19.30, vilket innebär att de står i den första startgruppen som rullar ut ur Motala på fredagskvällen den 13 juni.
- Vi vill åka i väg när det är ljust, se solnedgången och möta mörkret neråt Gränna och Jönköping, säger Lena. Sen börjar det ljusna när man är uppåt Fagerhult och Hjo och man får se en fantastisk soluppgång. Och så äter man lite lasagne i Hjo innan man cyklar vidare mot Motala.
- Vätternrundan är en stor upplevelse. Jag har gjort klassikern 16 gånger och Vätternrundan är något extra. Det är sommar, alla är glada och alla hjälps åt. Och man lär känna nya människor. Det är jätteroligt.
För den som vill ge sig själv en mäktig upplevelse i present, finns det fortfarande platser kvar i Vätternrundan 315 km.
- Gillar man motion och vill utmana sig själv – då är Vätternrundan något man ska göra en gång i livet, säger Oskar Sundblad. Vätternrundan är en av de vackraste och häftigaste utmaningarna man kan ge sig på som motionär. Det går inte att beskriva alla känslor under timmarna runt sjön och det otroliga lyckoruset i målgången. Det är något man måste uppleva.
Nästa års cykelvecka startar med MTB-Vättern fredagen den 6 juni. Därefter körs Tjejvättern, Halvvättern och Vätternrundan 100 km lördagen den 7 juni. Söndagen den 8 juni går Minivättern. Vätternrundan 315 km körs den 13–14 juni.
Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar tiotusentals cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.