2023-06-19 08:21Pressmeddelande

Lyckat test med seminarier under Vätternrundan

Åhörare lyssnar på diskussion på scen.Det blev intressanta diskussioner och möten under nysatsningen Forum Vätternrundan.

Cykelveckan, som avslutades med Vätternrundan 315 km på lördagen, innehöll i år en nyhet. Forum Vätternrundan var en ny satsning med bland annat branschseminarier, där cykelns roll i samhället lyftes och diskuterades.
- Det var ett lyckat första test och Forum Vätterundan kommer tillbaka i en eller annan form, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan.

Forum Vätternrundan arrangerades den 12–16 juni under årets cykelvecka. Under dagarna samlades politiker, näringsliv, offentliga aktörer, forskare och inte minst cykelbranschen för samhällsaktuella branschseminarier inom en rad områden. Måndagen handlade om barns rätt till rörelse, tisdagen lyfte upp cykellogistikens möjligheter och utmaningar medan onsdagen ägnades åt ett branschmöte om cykelstölder. På torsdagen hölls ett seminarium om cykelturism och på fredagen blev det en spännande diskussion om cyklingens roll för Europas omställning, med en rad tunga namn i programmet.

- Forum Vätternrundan blev en stark och bra mötesplats för alla som arbetar med cykelfrågor, inte minst under de seminarier som arrangerades fysiskt, säger Jessica Nilsson, sponsringsansvarig för Vätternrundan. Vi hade en rad tunga debattörer på plats, som bjöd på givande och vitala diskussioner om hur vi kan utveckla cykelns roll i ett framtiden.

- I en tid där vi står inför flera stora kriser samtidigt, är det viktigare än någonsin att vi sprider kunskap och vågar tänka om, tänka nytt och ta nya grepp. Kan vi tänka in cykeln i våra framtidsutmaningar förbättras inte bara folkhälsan, utan vi gör också en miljövinst.

Forum Vätternrundan arrangerades i samverkan med Cykelcentrum vid VTI, Region Östergötland, Motala kommun och Sweden by Bike. Vilken form Forum Vätternrundan kommer att ha nästa år är inte klart än, men någon form av fortsättning kommer det att bli.

– Vi ska givetvis utvärdera årets vecka, men i en eller annan form kommer vi tillbaka med Forum Vätternrundan nästa år, säger Oskar Sundblad. Vätternrundan är ett naturligt nav för cykelfrågor i Sverige, och vi vill gärna bli ett Almedalen för cykling.

Alla seminarier kan ses i efterhand på forum.vatternrundan.se


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad