2021-09-04 16:04Pressmeddelande

Lyckliga cyklister i målet i Vätternrundan

Lyckliga cyklister efter målgången i Vätternrundan 2021.Lyckliga cyklister efter målgången i Vätternrundan 2021.

En kall natt. Men en strålande, värmande sol hela lördagen. När Vätternrundan äntligen var tillbaka igen, det första stora motionsloppet efter pandemin, blev det en minnesvärd resa runt sjön för deltagarna.
- Den allmänna känslan bland cyklisterna är att den här rundan har varit en av de tuffaste men också en av de bästa, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan.

Efter ett och ett halvt års pandemi, där förra årets Vätternrundan blev en hemmavariant, var det på fredagen och lördagen äntligen dags för ett arrangemang med start och mål i Motala igen. Första start gick 19.30 på fredagskvällen och sedan startade cyklisterna varannan minut hela natten. Framför sig hade de 31,5 mils tuff cykling runt hela Vättern och det var trötta och lyckliga cyklister som rullade in i målet under lördagen. En av de lyckliga i mål var 18-årige Edvin Adolfsson från Katrineholm.

- Det känns ofattbart att komma i mål, nu har jag äntligen cyklat runt hela Vättern. Min pappa har en föräldragård här i Motala, så Vätternrundan ingår i mitt DNA. Jag har alltid drömt om att få cykla runt Vättern och nu har jag äntligen gjort det, berättar Edvin.

Totalt kom cirka 6 900 cyklister till start i den 56:e Vätternrundan. Det är betydligt färre än ett vanligt år, då närmare 20 000 brukar starta i det klassiska motionsloppet. Årets Vätternrunda blev lite annorlunda på grund av pandemin, med förändringar i framför allt i start, mål och depåer för att följa de restriktioner som gäller. Och deltagarna fick en utmanande resa runt Sveriges näst största sjö.

- Det var en lite tuffare runda i år än det brukar vara, säger Oskar Sundblad. Dels var det premiär för vår nya, längre bansträckning och det blev också fler timmar i mörker i och med att vi kör i september i stället för vår vanliga helg i juni. Men det har varit en bra runda med många glada cyklister.

Vid 18-tiden på lördagseftermiddagen hade cirka 4 600 cyklister nått målet i Motala och 438 cyklister hade brutit loppet.

 

 

 


Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern, Minivättern och höstarrangemanget Vättern Bike Games. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad