2022-06-02 12:22Pressmeddelande

Många profiler på startlinjen i Cykelveckan

Foto: Pettern BlombergFoto: Pettern Blomberg

Etappsegrare i Giro d’Italia, mästerkockar och tv-bönder. Många profiler står på startlinjen när Vätternrundan för första gången på tre år är tillbaka den klassiska veckan i juni.
- Äntligen är det dags för en riktig cykelfest när det ska vara cykelfest runt Vättern, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan.

Inte sedan 2019 har Cykelveckan kunnat arrangeras den traditionella veckan i juni. 2020 fick loppet ställas in och ersättas av Min Vätternrundan på hemmaplan och 2021 flyttades det till september på grund av restriktionerna. Men nu laddar Motala för att välkomna cyklisterna tillbaka till en riktig cykelfest i stan igen. Och som vanligt finns det en hel del profiler i startfältet.

En av dem är tv-bonden Mikael ”Backis” Backstulid som hittade sambon Evelina i tv-programmet Bonde söker fru. ”Backis” körde Vätternrundan 2019 och fick mersmak. Och när han och Evelina fann varandra i dejtingprogrammet, frågade han om hon kunde tänka sig att köra Vätternrundan med honom. Så nu tar de relationen ett steg vidare genom att cykla runt Vättern, på en tandem.

– Vi både gillar utmaningar och är riktiga vinnarskallar. Så det var något som vi hade diskuterat. Men jag trodde inte att hon skulle svara ja så fort, säger Backis.

– Jag har alltid tänkt att nästa gång jag försöker ska jag göra det på en oväxlad cykel. Och på en tandem är man ju två, så då tänker jag att det måste gå lätt. Vi får se om vi kan hålla sams, säger Backis och skrattar.

En annan tv-profil som kommer att köra Vätternrundan 315 km är Sofia Henriksson, som vann Sveriges mästerkock 2020. Från cykelvärlden finns fler profiler i vimlet. Före detta cykelproffset Tommy Prim, som bland annat har blivit totaltvåa i Giro d’Italia, finns med i årets Halvvättern den 12 juni. Han cyklar i Team Mustasch, som cyklar till förmån för prostatacancer. På plats under Vätternrundan är också före detta världsmästaren Susanne Ljungskog. Hon leder Team Ljungskog, en grupp på 20 tjejer som siktar på att komma i mål på under 24 timmar. Deras mål är att njuta av loppet och de har bland annat planerat in en trerätters middag i Jönköping.

- Ett kul initiativ som går väl i linje med vår idé om att motion och folkhälsa är det viktigaste med Vätternrundan, säger Oskar Sundblad. För oss är cykelfesten, motionen och folkhälsan den riktigt stora vinsten med Vätternrundan. Vi vill få fler att röra på sig helt enkelt.

Cykelveckan startar med MTB-Vättern den 10 juni, Tjejvättern och Vätternrundan 100 km körs den 11 juni medan Halvvättern går den 12 juni. Den 17-18 juni är det dags för Vätternrundan 315 km.

Ackreditering
Är du journalist, fotograf eller liknande och vill bevaka Vätternrundan 315 km, MTB-Vättern, Tjejvättern, Halvvättern eller Vätternrundan 100 km?
Ackreditera dig här: vatternrundan.se/press


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad