2019-06-09 18:27Pressmeddelande

Marika Carlsson trivdes i Tjejvättern

Marika Carlsson var taggad före loppet.
Foto: Petter BlombergMarika Carlsson var taggad före loppet. Foto: Petter Blomberg

Komikern och programledaren Marika Carlsson var en av deltagarna när Cykelveckan inleddes i helgen. Marika körde Tjejvättern och var nöjd med sitt lopp efteråt.
- Jag har vilat mig i form. Men jag var queen i fem mil, säger hon och skrattar.

Cykelveckans första helg, med fyra lopp, lockade totalt 11 222 startande. Och medan de allra flesta deltagarna i lördagens Tjejvättern fick riktigt fint cykelväder, blev det mer vind och bitvis även regn i Halvvättern och Vätternrundan 100 km på söndagen.

- På söndagen var det lite tuffare för deltagarna. Men trots vinden har stämningen varit på topp. Vi har haft tusentals väldigt nöjda och glada cyklister både på banan och i målet under helgen, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan.

- Det har varit en härlig inledning på Cykelveckan, med full fart i vårt mässområde och i aktivitetsområdet.

Cykelveckan inleddes på fredagen med MTB-Vättern där deltagandet blev rekordstort. Hela 1 786 cyklister startade i loppet, av dem var en fjärdedel kvinnor och nästan tio procent ungdomar under 20 år.

- MTB-Vättern växer hela tiden. I år hade vi över 2 000 anmälda. Och loppet lockar alltfler yngre och kvinnor, säger Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef för Vätternrundan. Det känns fantastiskt roligt.

På lördagen var det dags för Tjejvättern och de 3 468 startande hade strålande solsken och vindstilla när de lämnade Motala på lördagsmorgonen. De flesta hann också i mål innan det drog in lite regn och blåst på eftermiddagen. Komikern och programledaren Marika Carlsson hade en fin resa, men hade inte tränat så mycket som hon hade tänkt sig och fick kämpa med vind och regn de sista milen.

- I fem mil kändes det fantastiskt. Sedan blev jag trött, för att jag är otränad. Det är så med mig, jag tycker att det är så roligt och går alltid ut för hårt. Men det är ju så kul!

- Jag gillar det här loppet, det är fantastiskt. Alla får vara med, det spelar ingen roll om du cyklar på en timma eller tio timmar. Jag kommer absolut tillbaka, jag drömmer om att cykla Vätternrundan. Jag ska bara träna lite först.

På söndagen startade 5 315 cyklister i Halvvättern och 653 i Vätternrundan 100 km, loppet som hade premiär förra året. Det loppet har växt kraftigt sedan förra året då 273 startade. I Vätternrundan 100 km är det tillåtet att cykla med elassistans och det hade Conny Johansson från Göteborg tagit fasta på.

- Jag har kört Vätternrundan 17 gånger, men kör inte längre. Nu åkte jag egentligen med till Motala för att serva min fru i Tjejvättern och så blev jag sugen på att cykla själv. Och det var väldigt kul att cykla elcykel. Framför allt i backen upp mot Omberg, säger han och skrattar.

Samarbete och omtänksamhet står i fokus under hela Cykelveckan. Cissi Jertborn från Borås tackade ett gäng nya kompisar från Varberg direkt efter målgång.

- Jag cyklar ensam och då försöker man hänga på olika klungor, säger hon. Och de här killarna var väldigt justa och tog hand om mig. Det är så underbart, alla visar så stor respekt för varandra.

Totalt startade 11 222 cyklister i något av de fyra loppen under första helgen i Cykelveckan. Av dem tog sig 11 072 i mål.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 38 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.