2024-06-09 16:45Pressmeddelande

Närmare 7 000 startade när Cykelveckan drog igång

Starten i Halvvättern 2024.Starten i Halvvättern 2024.

Cykelveckans första helg bjöd på växlande väder och tusentals glada cyklister i målet. En av deltagarna var Annika Johansson från Mjölby, som har kört alla Tjejvättern sedan starten och gjorde sin 34:e runda.
- Det har varit perfekt väder i dag, säger hon. Jag tar hellre lite vind och svalare temperatur än att det är riktigt varmt. Jag har haft en härlig runda.

Årets stora höjdpunkt för alla cykelälskare är äntligen här. På lördagen startade Cykelveckan med uppemot 25 000 anmälda cyklister totalt. Tjejvättern var först ut på lördagen och följdes av Halvvättern, som i år hade flyttats från söndagen, och Vätternrundan 100 km. På söndagen kördes MTB-Vättern och även Minivättern, för de allra minsta.

Totalt startade omkring 6 900 deltagare under helgen och de bjöds på växlande väder; en hel del sol, en del regnskurar och emellanåt friska vindar.

- Vi har haft en härlig första cykelhelg, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad. Det har varit så många glada cyklister i målet och massor av jublande och glada händer i luften. Det är en fantastisk upplevelse att gå omkring i målområdet och njuta av stämningen.

Nöjd världsmästare
En av alla glada cyklister i målet var före detta världsmästaren och proffscyklisten Susanne Ljungskog, som körde Tjejvättern med en grupp tjejer i Team Ljungskog. Gruppen missade sitt mål på tre timmar, men alla var glada ändå.

- Vårt stora mål i dag var att hålla ihop hela gänget, säger hon. Vi är ett nätverk som står för gemenskap och alla ska med. Så vi är nöjda även om vi inte riktigt klarade tiden vi hade siktat på. Vi tog det lugnt uppför backen på Omberg så att alla skulle hänga med och sen öste vi på lite mer i medvinden. Vi har haft en jätterolig dag ihop.

Proffs, veteraner och nybörjare – in i målet strömmade de hela helgen, alla lika nöjda med sin prestation. Annika Johansson från Mjölby körde Tjejvättern för 34:e gången, vilket innebär att hon har varit med i alla lopp sedan starten.

- Det var jätteskönt väder och lagom temperatur i dag. Det har varit en riktigt fin runda och det blir absolut fler Tjejvättern för mig, säger hon.

Körde för flickor i Bangladesh
En av de största grupperna den första helgen var tv-profilen Stephan Wilsons gäng på 150 personer som körde Halvvättern för Cykelprojektet, ett projekt och en insamling för att flickor i Bangladesh ska få lära sig att cykla.

- Det har gått över förväntan, säger en trött och glad Stephan efter målgången. Vi är så många som har tagit oss i mål. En del har haft ont, men det är bara ett stort leende på allas läppar just nu. Att cykla är inte en självklarhet för alla och vi gjorde det här tillsammans.

Två av de lyckliga deltagarna i Cykelprojektet var Christa Zackrisson och dottern Josefin från Kungsbacka.

- Jag följde Stephans resa för Cykelprojektet förra året och blev inspirerad, säger Christa, så i år fick jag med mig både min man och min dotter Josefin.

- Jag gjorde tjejklassikern för några år sedan och bestämde att jag aldrig mer skulle sätta mig på en cykel, säger Josefin. Men om det är någon gång man ska göra det, så är det för en fin sak. Man ska vara tacksam för att man får cykla, även om det gör ont överallt och regnar. I dag har det varit tungt, trögt, det har varit smärta och jag har varit så nära att ge upp. Men nu känns det bara helt magiskt.

”Viktigt lopp för sporten”
MTB-Vättern hade i år flyttat från fredagskvällen till söndagen och en som var på plats för andra gången var proffscyklisten Emil Lindgren.

- Den här inramningen med Vätternrundan, det är viktigt för vår sport, säger han. Jag har jobbat med cykel i 20 år och det är jättekul att komma till ett motionslopp som MTB-Vättern. Jag cyklar inte för att vinna längre, jag cyklar för att ha kul. Och i dag hade vi 50 kilometer på oss att njuta och ha kul.

Lördagens Tjejvättern lockade 1 681 startande, medan 2 947 personer startade i Halvvättern och 784 i Vätternrundan 100 km. Till MTB-Vättern kom 973 personer till start, medan omkring 500 glada barn deltog i Minivättern. Totalt startade omkring 6 900 cyklister i något av loppen under första helgen i Cykelveckan.

Den 14–15 juni går Vätternrundan 315 km med första start 19.30 på fredagskvällen i Motala. Över 16 000 cyklister är anmälda och för dem väntar 31,5 mils cykling under natten, där många får uppleva både solnedgång och soluppgång runt Vättern.

- Det ser ut att bli fina förhållanden med lagom temperaturer. Vi ser fram emot en fantastisk cykelhelg även nästa helg, säger Oskar Sundblad.

Ladda ned högupplösta bilder här: https://press.vatternrundan.se/presskits

 


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad