2023-06-17 15:24Pressmeddelande

Över 13 000 startade i varm och solig Vätternrundan

Cyklister framför målportalen.Trötta cyklister i Vätternrundans mål.

Årets Vätternrundan blev en varm och solig historia. Cyklisterna fick en fantastisk natt med milda temperaturer och strålande sol på lördagen.
- De allra flesta har klarat värmen bra, säger Oskar Sundblad, men självklart har det varit en extra utmaning och en del har haft det lite tufft.

De första cyklisterna i Vätternrundan startade 19.30 på fredagskvällen och därefter startade deltagarna varannan minut hela natten och fram till sex-tiden på morgonen. Totalt startade över 13 000 cyklister i den 58:e Vätternrundan och den första cyklisten gick i mål vid halv fem på morgonen. Under hela lördagen strömmade sedan trötta och lyckliga cyklister in i målet i Motala. Där väntade medaljer, funktionärer som hällde vatten och lade ispåsar över varma nackar och så en hel sjö att hoppa i.

- Det har varit en fantastisk stämning i målgången, säger Oskar Sundblad. Tusentals glada cyklister som har jublat och gjort high five. Och massor av cyklister som har svalkat sig i Vättern efter målgången.

- Men självklart har det också varit många trötta ögon och stumma ben. Det här är en tuff utmaning, något av det tuffaste man kan ge sig på som motionär. Och värmen har gjort sitt till, så det är många som är värda en rejäl klapp på ryggen i dag.

Vätternrundan är pannben och kamp, men också nya vänskaper. Österrikaren Josef Fritz och göteborgaren Henrik Wahrén hittade varandra strax utanför Jönköping och tog sällskap hela vägen till Motala.

- Det här var min första runda och det var jättekul att stöta på nya människor längs vägen, säger Henrik Wahrén. Det har varit en fantastisk runda. Vilket väder, och så häftigt det var att uppleva soluppgången. Och jag kommer tillbaka. Den sista milen kändes det inte så, men nu börjar det vända.

I målgången var det många kramar, jublande åskådare och även en och annan glädjetår. En som var märkbart rörd efter att ha klarat sin första runda var TV-profilen Patrik Ekwall, som körde för Bröstcancerförbundet med Team Pink.

- Det går inte riktigt att beskriva känslan. Jag hade cyklat ungefär tio mil innan och det här hade aldrig gått utan mina lagkamrater, sade han direkt efter målgång.

Av de närmare 16 000 anmälda kom drygt 13 000 till start i Vätternrundan. Vid 17-tiden på lördagen hade omkring 8 300 cyklister kommit i mål och 386 cyklister hade brutit.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad