2024-02-13 08:05Pressmeddelande

Parastjärnor cyklar Vätternrundan 315 – med handcykel

Parasporters during Vätternrundan 2023Karl Utterhall mfl under Halvvättern 2023

Satsningen med att lyfta fram parasporten under Cykelveckan fortsätter. I sommar ska bland annat tio paracyklister ta sig an Vätternrundan 315 – på handcykel.

– Det hör inte till vanligheterna att så många paracyklister ger sig på ett så utmanande och långt lopp, säger Karl Utterhall, tävlingsansvarig för Paracykel på Svenska Cykelförbundet.

Under fjolårets Vätternrundan lyftes parasporten på flera olika sätt. I arrangemangsområdet fanns möjlighet att prova på paracykel och i Halvvättern deltog ett antal cyklister med olika form av funktionsnedsättning. Det var en del i ett större initiativ av Vätternrundan, Svenska Cykelförbundet, Svenska Triathlonförbundet och Fritidsbanken Sverige för att främja jämlik hälsa. En satsning som fortsätter även i år.

– Vi vill visa att det går att idrotta även om man är funktionsnedsatt. Och inte minst att man mår så mycket bättre av det. Det är jag ett levande bevis på, som har gått från en soffpotatis till att ha bra kondition sedan jag upptäckte handcykeln, säger Karl Utterhall.

– För mig som sitter i rullstol är det svårt att få konditionsträning så länge jag sitter i den. Men handcykeln ger mig fantastiskt bra träning och det var också det som gjorde att jag fastnade så fort jag provade.

Han var en av dem som tog sig an Halvvättern i fjol – en upplevelse han minns med glädje.
– Det gick bättre än förväntat. Vi satsade inte på någon särskild tid, utan höll en lagom takt och fick in alla i mål som vi skulle. Det var det viktigaste, tillsammans med att visa upp oss och sporten i det här sammanhanget, säger han.

I sommar ska han ge sig på mer än den dubbla sträckan, när samarbetet mellan organisationerna fortsätter. Den 14–15 juni ska Karl och nio andra paracyklister cykla Vätternrundan 315 kilometer.

Han får bland annat sällskap av Arnt-Christian Furuberg, som år 2013 drabbades av en sjukdom som gjorde honom rullstolsburen. Nu är han en profilerad parasportare, och siktar mot Paralympics 2026 i sitski. Men först väntar andra utmaningar – med cykel. Och även om han är van vid långlopp och långa träningspass blir det här en annan grej.

– Jag gillar att testa mig själv och det här blir spännande. Även om jag satsar mest på skidor, så har jag alltid älskat cykelsporten också. Det gör det ännu roligare att testa på extrema saker och se vad jag fysiskt klarar av, säger Arnt-Christian.

Liksom Karl, ser även Arnt-Christian stor vikt av att synas i sådana här sammanhang.
– Klassikerlopp som Vätternrundan har en viktig roll för det allmänna idrottandet i Sverige. Men samtidigt behöver man verkligen inte ge sig på en sådan här stor utmaning. Oavsett vad man gör, om det så är att cykla en halvtimme, är det bättre än att bara sitta still. Vi vill inspirera till någon form av rörelse till alla rullstolsburna människor ute i landet.

Som en del i förberedelserna ska de under våren dessutom delta i träningsserien Vätternrundan Group Ride Series på Zwift.
– Vi har redan börjat med vinterträningen. Och där är alla som vill välkomna att vara med, avslutar Karl Utterhall.

 


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Jessica Nilsson
Sponsringsansvarig
Jessica Nilsson