2020-06-11 13:03Pressmeddelande

Pionjären laddar för sitt 55:e lopp

Foto: Petter Blomberg/VätternrundanFoto: Petter Blomberg/Vätternrundan

Stig Johansson är den ende som har cyklat Vätternrundan samtliga 54 gånger. I helgen ger han sig ut på sitt 55:e lopp, trots att årets Vätternrundan är inställd. Strax efter lunch på fredagen startar Stig från sin gårdsplan hemma i Fagersanna för att genomföra det alternativa loppet Min Vätternrundan.

Klockan 19.30 på fredagskvällen skulle Stig Johansson ha stått på startlinjen i Motala, tillsammans med 20 000 andra cyklister, för att ge sig ut på sin 315 kilometer långa cykling runt Vättern.

Som pionjär är han numera den ende som har cyklat Vätternrundan alla år, 54 gånger. Han är också en av tusentals cyklister som i år valt att köra Min Vätternrundan på hemmaplan, när Vätternrundan tvingats ställa in det klassiska loppet. För Stig var start eller inte aldrig en fråga.

– Jag hade kört även om inte Vätternrundan ordnat något alternativt lopp. Så här dags på året cyklar man 30 mil, så är det bara, förklarar han.

Stig Johansson bor utmed den ordinarie bansträckningen så hans Min Vätternrundan på hemmaplan blir till största delen den vanliga banan. Dock byter han ut vissa bitar som inte är lämpliga att cykla på utan de säkerhetsåtgärder som i normala fall görs inför cykelarrangemanget.  Strax efter lunch på fredagen drar han på sig sin karakteristiska samemössa utanpå hjälmen, fäller upp cykelstödet på sin gamla herrcykel och sätter sig alltså på sadeln hemma i Fagersanna. Tolv mil senare räknar han med att vara i Motala.

– Det betyder att jag lämnar Motala ungefär vid samma starttid som jag brukar.

Att det blir ett helt annat lopp, med helt andra förutsättningar, bekommer honom inte nämnvärt.

– Det blir skoj, en intressant grej. Jag tror inte att det blir några problem för mig, jag är ju van att cykla ensam. De andra brukar mest köra om mig, jag har ingen brådska utan tycker att det är roligare ju längre man får hålla på.

Helt ensam blir dock inte Stig Johansson på sin resa runt Vättern. Den första och sista biten får han sällskap av Vätternrundans marknadschef Oskar Sundblad. Från Motala ner till Jönköping ska han trampa sida vid sida med Vätternrundans vd, Gunilla Brynell-Johansson.

– Jag undrar om hon kan köra så sakta som jag gör, säger han och skrattar.

Trots de annorlunda förutsättningarna är Stig Johansson lugn inför loppet. Medan de flesta andra cykelkollegor han brukar träffa under rundan har stenkoll på sina träningsmil, tar Stig det hela med en veterans sköna ro.

– Äsch, jag är ute och cyklar bara, jag räknar inte, säger han.

Hela den här veckan har tusentals cyklister nappat på idén att köra Min Vätternrundan och genomföra sitt lopp på hemmaplan. Under helgen, när Vätternrundan skulle ha körts, kulminerar evenemanget. Och även om årets cykelvecka är annorlunda, är den fullspäckad av aktiviteter.  

- Det var ett tungt beslut att ställa in Vätternrundan med hela cykelveckan , säger Gunilla Brynell- Johansson. Men när jag ser alla aktiviteter den här veckan, och alla cyklister som är ute och kör Min Vätternrundan, känns det som att vi har skapat ett riktigt bra arrangemang ändå.

Exempelvis kommer den digitala plattformen Zwift att ha ett cykelevent med start 19.30 på fredag, precis som vanliga Vätternrundan. Där kan cyklister koppla upp sin trainer i en virtuell miljö och köra tillsammans med andra cyklister över hela världen.

Utöver detta kommer en överraskningsdepå sättas upp på lördag, på en plats där många cyklar och dessutom ska en pop up-servicebil köra runt och överraska cyklister. Reality-serien Min Klassiker, där fyra studenter genomför En Svensk Klassiker, ska köra hela distansen i den digitala plattformen Zwift från en studio. Och så kommer det gå fint att följa stora delar av cykelfesten i sociala medier, i livesändning med inslag från hela landet.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern, Minivättern och höstarrangemanget Vättern Bike Games. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad