2019-06-04 11:00Pressmeddelande

Pressinbjudan: Äntligen Cykelvecka – så här bevakar du cyklisterna

Målgång Halvvättern.

Foto: Petter BlombergMålgång Halvvättern. Foto: Petter Blomberg

Totalt väntas drygt 12 000 cyklister stå på startlinjen när Vätternrundans cykelvecka drar igång med fyra lopp i helgen. En av deltagarna är komikern Marika Carlsson som ska cykla de tio milen i Tjejvättern. Så här kan du följa henne och alla andra cyklister i loppen.

Över 12 000 cyklister väntas till Motala när Cykelveckan i helgen rivstartar med MTB-Vättern, Tjejvättern, Halvvättern och Vätternrundan 100 km. Cykelveckan inleds på fredagen med MTB-Vättern, mountainbike-loppet över två distanser, 50 och 25 kilometer.

- MTB-Vättern är ett populärt lopp och har ökat kraftigt sedan nypremiären 2016, säger Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef för Vätternrundan. Vi räknar med omkring 2 000 deltagare i årets lopp.

På lördagen den 8 juni går starten för den 29:e Tjejvättern och söndagen den 9 juni är det dags för Halvvättern som körs för trettonde gången. På söndagen körs också Vätternrundan 100 km som hade premiär förra året. Där är det tillåtet att cykla med elassisterad cykel.

- Vi vill minska tröskeln och få så många som möjligt att välja cykeln för både transporter och motion, säger Ulrika Smith Svenstedt. Ett sätt är att göra våra lopp mer tillgängliga, så att fler kan hänga med och dela den fantastiska upplevelsen.

En av många deltagare den första helgen är komikern och programledaren Marika Carlsson, som kör Tjejvättern på lördagen.

- Jag har alltid sagt att jag ska cykla Vätternrundan, men måste komma i bättre ”shape” inför det, berättar Marika Carlsson, som inför sitt första cykellopp på sju mil sade ”Vätternrundan, hur svårt kan det vara?”

- Det var en vacker sommardag med lagom vind och jättefina landsvägar. Jag skrek hur fantastiskt jag tyckte att det var. Efter tre mil gick jag plötsligt in i väggen. Resterande fyra mil var ett helvete och jag tänkte att jag aldrig mer skulle cykla ett lopp.

Men på den punkten har Marika Carlsson alltså ändrat sig.

- Tanken är att jag stegrar och testar Halvvättern kommande två åren och sedan får vi se. Kanske kan det bli Vätternrundan efter det.

Efter den första helgen fortsätter Cykelveckan med Skoj med hoj på måndagen den 10 juni. Från klockan 12.00 blir det rörelsebana, cykelcheck, teknikbana och pumptrack för alla barn. Dagen avslutas med den populära Minivättern där mellan 500 och 600 barn brukar starta.

Den 14 juni klockan 19.30 går sedan starten för Vätternrundan 300 km med 23 000 anmälda deltagare.

För dig som är journalist:

Ackreditering
Är du journalist, fotograf eller liknande och vill bevaka Vätternrundan 300 km, MTB-Vättern, Tjejvättern, Halvvättern eller Vätternrundan 100 km? Ackreditera dig här: http://vatternrundan.se/press

Vill du intervjua en cyklist inför något av våra lopp?
I samtliga lopp kan media, och andra intresserade, före loppet hitta information om cyklisterna på resultatsidan på Vätternrundans webbplats. Där går det till exempel att hitta lokala åkare genom att söka på en viss kommun. Det går också att söka efter enskilda åkare på namn och se när de startar.

Vill du följa en cyklist under loppet?
Under loppet kan man följa cyklisterna via webbplatsen och se vilka depåer och mellantider som har passerats. Du ser även när åkaren har gått i mål.

Via appen RaceOne kan cyklister dessutom själva dela sitt lopp med vänner och bekanta.

Vill du se hur det gick för en cyklist efter loppet?
Efter loppet går det att söka på ort, namn eller startnummer på resultatsidan på webbplatsen för att få reda på tiderna för de lokala åkarna.

Direktlänk till Vätternrundans resultatsida över samtliga åkare: http://vatternrundan.se/resultat/


Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 38 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.