2021-08-27 08:41Pressmeddelande

Pressinbjudan: Välkommen att bevaka Vätternrundan

Den nya bansträckningen för Vätternrundan 315 km gör loppet säkrare och en och en halv mil längre. Den nya bansträckningen för Vätternrundan 315 km gör loppet säkrare och en och en halv mil längre.

Väntan är över – fredagen den 3 september går starten för Vätternrundan 315 km i Motala.
- Det känns oerhört bra att kunna erbjuda fysiska lopp igen, säger Vätternrundans nytillträdde vd Oskar Sundblad. Det blir ett anpassat arrangemang, baserat på de rekommendationer som gäller sedan den 1 juli.

De lättade restriktionerna som kom den 1 juli innebär en begränsning på max 900 personer i start- och målområdet under motionslopp. Däremot gäller inga begränsningar i antal deltagare ute på banan, som i Vätternrundans fall är många mil lång. Utifrån de förutsättningarna har Vätternrundan anpassat sitt arrangemang, och blir nu först ut av de stora motionsloppen att komma igång igen efter pandemin. Helgen den 2-5 september startar återigen cyklisterna från Motala för att köra något av Vätternrundans olika lopp.

- I år är det knappt hälften så många deltagare som det brukar vara, så visst påverkar pandemin loppen på många sätt, säger Oskar Sundblad. Men vi är glada att kunna erbjuda våra deltagare fysiska lopp igen, med de anpassningar vi har gjort.

Vätternrundan har genomfört en rad förändringar för att kunna genomföra arrangemanget så smittsäkert som möjligt.

- Framför allt har vi jobbat med anpassningar i start, mål och depåer. Det handlar om smittsäkra flöden i depåerna och anpassningar av start- och målområdet för att undvika trängsel, säger Oskar Sundblad. Vi har en fortlöpande dialog med det regionala smittskyddet kring våra åtgärder.

Fredagen den 3 september klockan 19.30 går första start i Vätternrundan 315 km. Därefter startar cyklisterna med två minuters mellanrum under större delen av natten, för att cykla över 31 mil innan de går i mål i Motala igen. I år blir det premiär för en ny och säkrare bansträckning som samtidigt innebär att loppet är längre än någon gång tidigare.

- Den sista biten går i år på mindre vägar som bara har en tiondel så mycket trafik som den gamla sträckningen. Så det blir betydligt säkrare, samtidigt som loppet blir längre och en lite tuffare utmaning, berättar Oskar Sundblad.

- Att vi fick flytta fram Cykelveckan några månader innebär också några fler timmars cykling i mörker. Men att susa fram i mörkret med cykellampan som enda ljuskälla är något alldeles speciellt som jag hoppas att cyklisterna ska njuta av, säger Oskar Sundblad.

Cykelveckan startar med MTB-Vättern torsdagen den 2 september. Den 3-4 september körs Vätterundan 315 km och söndagen den 5 september är det dags för Halvvättern, Vätternrundan 100 km och 30:e upplagan av Tjejvättern.

Vill du bevaka Vätternrundan 315 km?
Är du journalist, fotograf eller liknande och vill bevaka Vätternrundan 315 km?Ackreditera dig här: https://vatternrundan.se/press
På grund av smittskyddsåtgärder kommer vi att erbjuda individuella intervjuer på förfrågan i stället för en samlad pressträff i samband med årets Vätternrunda. Kontakta info@granitpr.se om du vill intervjua någon i samband med Vätternrundan.

Vill du intervjua en cyklist?
Många av deltagarna har cyklat ett stort antal rundor. De kan berätta om utmaningen som väntar och berätta hur det känns att återigen få delta i klassiska Vätternrundan. Om du skulle vilja ha kontakt med någon av dessa deltagare från ditt spridningsområde, är du välkommen att höra av dig till info@granitpr.se för kontaktuppgifter.

Vill du följa en cyklist under loppet?
Under loppet kan du följa cyklisterna via vatternrundan.se och se vilka depåer och mellantider som har passerats. Du ser även när åkaren har gått i mål.

Via appen RaceONE kan cyklister dessutom själva dela sitt lopp med vänner och bekanta.

Vill du se hur det gick för en cyklist efter loppet?
Efter loppet går det att söka på ort, namn eller startnummer på resultatsidan på webbplatsen för att få reda på tiderna för de lokala åkarna.

Direktlänk till Vätternrundans resultatsida över samtliga åkare:
https://vatternrundan.se/resultat/

 


Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern, Minivättern och höstarrangemanget Vättern Bike Games. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad