2023-06-05 07:11Pressmeddelande

Pressinbjudan: Välkommen att bevaka Vätternrundan

Vätternrundan målgång.
Foto: Petter BlombergMålgång i Vätternrundan. Foto: Petter Blomberg

En utmaning utöver det vanliga. Tiotusentals taggade cyklister. Den 9-17 juni arrangeras Cykelveckan med höjdpunkten Vätternrundan 315 km den 16-17 juni.

- Vi har cyklister från hela Sverige och stora delar av världen, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan. Vi ser fram emot att välkomna alla tusentals cyklister till Motala.

 

Vätternrundan körs i år för 58:e gången och i första startgrupp finns som vanligt Stig Johansson, som har varit med ända sedan starten 1966 och är den enda som har fullföljt samtliga rundor. Därutöver finns tusentals motionärer i de olika loppen, som alla har laddat för cykelfest. Totalt beräknas uppemot 25 000 cyklister stå på startlinjen under Cykelveckan, varav drygt 15 000 är anmälda för att cykla de 31,5 milen runt Vättern. De har en mäktig upplevelse framför sig, där de flesta cyklar hela natten och många får uppleva både solnedgång och soluppgång från cykelsadeln.

 

- Det är en fantastisk känsla att rulla i väg från starten i Motala och upplevelsen att rulla in i målområdet igen efter att ha cyklat 31,5 mil runt Vättern går inte att beskriva, säger Oskar Sundblad. Vi ser fram emot att ta emot alla tusentals trötta och lyckliga cyklister i Motala.

 

Fredagen den 16 juni klockan 19.30 går första start i Vätternrundan 315 km. Därefter startar cyklisterna med två minuters mellanrum under större delen av natten, för att cykla över 31 mil innan de går i mål i Motala igen.

 

- Det är en riktigt tuff utmaning, säger Oskar Sundblad, en av de tuffaste man kan ge sig på som motionär. Och samtidigt är det en upplevelse för livet. Jag skulle säga att Vätternrundan är något man ska ha gjort en gång i livet.

 

Cykelveckan startar med MTB-Vättern fredagen den 9 juni. Lördagen den 10 juni körs Tjejvättern och Vätternrundan 100 km medan Halvvättern går söndagen den 11 juni. Den 16-17 juni är det dags för Vätterundan 315 km.

 

Vill du bevaka något av Vätternrundans lopp?

Är du journalist, fotograf eller liknande och vill bevaka Vätternrundan 315 km?

Ackreditera dig här: https://vatternrundan.se/press

 

Vill du intervjua en cyklist?

Många av deltagarna har cyklat ett stort antal rundor. De kan berätta om utmaningen som väntar och berätta hur det är att cykla klassiska Vätternrundan. Bland deltagarna finns också många som tar sig an utmaningen för första gången. Om du skulle vilja ha kontakt med någon av deltagarna från ditt spridningsområde, är du välkommen att höra av dig till info@granitpr.se för kontaktuppgifter.

 

Vill du följa en cyklist under loppet?

Under loppet kan du följa cyklisterna via vatternrundan.se och se vilka depåer och mellantider som har passerats. Du ser även när åkaren har gått i mål.

 

Via appen RaceONE kan cyklister dessutom själva dela sitt lopp med vänner och bekanta.

 

Vill du se hur det gick för en cyklist efter loppet?

Efter loppet går det att söka på ort, namn eller startnummer på resultatsidan på webbplatsen för att få reda på tiderna för de lokala åkarna.

 

Direktlänk till Vätternrundans resultatsida över samtliga åkare:

https://vatternrundan.se/resultat/

 

 

 


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad