2024-06-03 08:51Pressmeddelande

Pressinbjudan: Välkommen att bevaka Vätternrundan

Trötta cyklister i Vätternrundans mål. Trötta cyklister i Vätternrundans mål.

Tiotusentals taggade cyklister har förberett sig i månader. Den 7–15 juni arrangeras årets stora cykelfest Cykelveckan, med den stora höjdpunkten Vätternrundan 315 km den 14–15 juni.
- Vi ser fram emot att välkomna cyklister från hela världen till Motala, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan.

 Antalet deltagare i Vätternrundan har stadigt ökat sedan pandemin och totalt beräknas uppemot 25 000 cyklister stå på startlinjen under årets cykelvecka. Av dem ska närmare 16 000 cykla de 31,5 milen runt Vättern i Vätternrundan 315 km, som i år körs för 59:e gången. En tydlig trend är att de unga verkar ha hittat cyklingen som sin motionssport. I Vätternrundan 315 km har antalet deltagare i åldern 18–25 år ökat med närmare 30 procent i år.

- Alla cyklister har en mäktig upplevelse framför sig, säger Oskar Sundblad. Känslan att rulla in i målområdet igen efter att ha cyklat 31,5 mil runt Vättern går inte att beskriva. Det är en väldigt speciell känsla att gå i målområdet på lördagen och möta alla tusentals trötta och lyckliga cyklister.

Fredagen den 14 juni klockan 19.30 går första start i Vätternrundan 315 km. Därefter startar cyklisterna med två minuters mellanrum under större delen av natten, för att cykla över 31 mil innan de går i mål i Motala igen. De flesta cyklar hela natten och många får uppleva både solnedgång och soluppgång från cykelsadeln.

- Det är en riktigt tuff utmaning, säger Oskar Sundblad, en av de tuffaste man kan ge sig på som motionär. Och samtidigt är det en upplevelse för livet. Jag skulle säga att Vätternrundan är något man ska ha gjort en gång i livet.

Cykelveckan startar med Tjejvättern, Vätternrundan 100 km och Halvvättern lördagen den 8 juni. MTB-Vättern och Minivättern körs söndagen den 9 juni. Den 14-15 juni är det dags för Vätterundan 315 km.

Vill du bevaka något av Vätternrundans lopp?
Är du journalist, fotograf eller liknande och vill bevaka Vätternrundan 315 km?

Ackreditera dig här: https://vatternrundan.se/press

Vill du intervjua en cyklist från ditt område före eller efter loppet?
Många av deltagarna har cyklat ett stort antal rundor. De kan berätta om utmaningen som väntar och hur det är att cykla klassiska Vätternrundan. Bland deltagarna finns också många som tar sig an utmaningen för första gången. Om du vill ha kontakt med någon av deltagarna från ditt spridningsområde, inför eller efter loppet, är du välkommen att höra av dig till vatternrundan@granitpr.se för kontaktuppgifter.

Vill du följa en cyklist under loppet?
Under loppet kan du följa cyklisterna via https://vatternrundan.se och se vilka depåer och mellantider som har passerats. Du ser även när åkaren har gått i mål.

Via appen Guided Heroes kan cyklister dessutom själva dela sitt lopp med vänner och bekanta.

Vill du se hur det gick för en cyklist efter loppet?
Efter loppet går det att söka på ort, namn eller startnummer på resultatsidan på webbplatsen för att få reda på tiderna för de lokala åkarna.

Direktlänk till Vätternrundans resultatsida över samtliga åkare:

https://vatternrundan.se/resultat/

 


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad