2019-03-27 09:23Pressmeddelande

​Prinsessa på startlinjen i Vätternrundan

Prinsessan Tessy av Luxemburg ser fram emot sin resa runt Vättern.Prinsessan Tessy av Luxemburg ser fram emot sin resa runt Vättern.

Prinsessan Tessy av Luxemburg är en av de drygt 20 000 cyklisterna som står på startlinjen när årets Vätternrundan körs i sommar, den 14-15 juni.
- Jag är väldigt förväntansfull och samtidigt lite rädd, säger hon och skrattar.

Som före detta militär och med sport överst på listan över fritidsintressen, är den ständiga frågan för prinsessan Tessy de Nassau vad nästa utmaning ska bli. Så när Vätternrundan kom upp under en middag med sju manliga vänner, var hon inte sen att haka på.

- De hade alla cyklat loppet tidigare och skojade med mig om att det bara var något för män. Självklart var jag tvungen att anmäla mig då.

- Då visste jag inte riktigt vad Vätternrundan var. När jag insåg det blev jag imponerad av utmaningen, och samtidigt både förväntansfull och lite rädd. Cykling är en ny sport för mig, jag ägnar mig mest åt löpning normalt sett. 

Prinsessan Tessy kommer att cykla Vätternrundan till förmån för organisationen Professors without borders, Lärare utan gränser, som hon är starkt engagerad i och även en av grundarna bakom. Professors without borders arbetar för att stötta lärare i utvecklingsländer, bland annat genom fortbildningar och sommarkurser.

- Det vi har i västvärlden, utbildning av hög kvalitet, vill jag bidra till att alla ska få. Så vi arrangerar olika kurser för att vidareutveckla och stötta lärare i åtta regioner.

Tränar för fullt
Inför äventyret i Sverige försöker prinsessan Tessy av Luxemburg nu hitta så mycket tid som möjligt för träning. 

- Jag kör en hel del på trainer och försöker också hitta tid för lite längre cykelturer på helgerna, säger hon. Men jag är mycket på resande fot, så då är det ju gym som gäller. Därför har jag svårt att sätta några mål med loppet, det beror helt på vilka träningsmöjligheter jag får.

Men förväntningarna är stora. Prinsessan Tessy ser fram emot att komma tillbaka till Sverige, som är ett land hon tycker mycket om. Hon kommer att cykla tandem med kamera på hjälmen, och resan runt Vättern tror hon kommer att bli både vacker och utmanande.

- Vättern är en oerhört vacker sjö, precis som Sverige är ett vackert land. Jag ser fram emot att följa landskapet från cykelsadeln. Mitt mål med loppet är egentligen att fånga upplevelsen. Jag vet ju inte hur kroppen kommer att reagera eftersom jag aldrig har cyklat 30 mil förut. 


Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 38 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.