2022-06-18 15:34Pressmeddelande

Regnig natt byttes mot solsken i Vätternrundan

Det var många glada miner i målet när Vätternrundancyklisterna rullade in i Motala under lördagen.Det var många glada miner i målet när Vätternrundancyklisterna rullade in i Motala under lördagen.

En tuff och regnig natt övergick i strålande sol för cyklisterna som rullade i mål i Vätternrundan under lördagen.
- Vädret har inneburit en rejäl utmaning under natten, särskilt för de cyklister som startade tidigt, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan. Men lördagen har varit riktigt fin, med sol, värme och en del vind.

De första Vätternrundancyklisterna startade 19.30 på fredagskvällen och därefter släpptes startgrupperna iväg varannan minut hela natten till lördagen. Från tidig morgon rullade cyklisterna sedan in i målet i Motala igen, efter 31,5 mils cykling runt Vättern.

- Många har haft en tuff runda i regnet, säger Oskar Sundblad, och det är relativt många som har tvingats bryta. Men det är helt fantastiskt att stå här i målet och se cyklisterna strömma in, så lyckliga att de har klarat den här prestationen.

Trött mästerkock
En av de mycket trötta cyklisterna som gick i mål på lördagseftermiddagen var Sofia Henriksson, årets mästerkock 2020. Hon rullade in mot medaljutdelningen med tårar i ögonen.

- Det känns helt underbart, säger hon. Åh, gud vad glad jag är. Nu ska jag få medalj och äta mat och bada i Vättern. Det här var nog det värsta jag har gjort, och jag är så jätteglad att jag klarade det. Jag trodde att jag skulle ge upp.

- Det har regnat och varit kallt. Men det var jättehärligt att gå i mål med laget och vi har träffat så mycket härliga människor längs banan. Inte minst så många snälla massörer, de har räddat min nacke.

Sofia Henriksson siktar på en klassiker och är nu halvvägs efter Vätternrundan.

- Nu när Vasaloppet och Vätternrundan är gjorda känns det lugnt, säger hon och skrattar. Vätternrundan var värst, utan tvekan.

Av de 16 000 anmälda kom cirka 12 200 till start i Vätternrundan. Vid 17-tiden på lördagen hade nästan 6 000 cyklister kommit i mål och omkring 930 cyklister brutit.

Fria bilder för publicering finns på https://press.vatternrundan.se/presskits


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad