2023-06-11 17:29Pressmeddelande

Strålande sol och glada cyklister när Cykelveckan startade

Cyklister cyklar mot kameran och ler i solskenet.Det var många glada cyklister i solskenet när Cykelveckan startade i helgen.

Cykelveckans första helg blev en strålande solig historia, med tusentals nöjda och glada cyklister som rullade in i målet i Motala. En som valde att maxa upplevelsen var Rebecca Nilsson från Lidköping som hann med hela tre lopp och sammanlagt 35 mil på två dagar.
- Nu blir det en dags vila innan jag börjar ladda för Vätternrundan 315 km nästa helg, säger hon och skrattar.

Årets stora höjdpunkt för alla cykelälskare är äntligen här. På fredagen startade Cykelveckan med MTB-Vättern och under lördagen och söndagen rullade det på med Tjejvättern, Vätternrundan 100 km och Halvvättern. Totalt startade 6 578 deltagare under helgen och vädret bjöd på riktigt fina förhållanden, med sol och lagom temperaturer.

- Det har varit fantastiskt fin cykelhelg, summerar Vätternrundans vd Oskar Sundblad, med soligt och varmt väder. Vi har haft så många glada cyklister i målet och massor av jublande och glada händer i luften. Det är en härlig upplevelse att gå omkring i målområdet och bara njuta av stämningen.

Två lopp på samma dag
En cyklist som fick möjlighet att jubla många gånger första helgen var Rebecca Nilsson från Lidköping. Hon cyklade både Tjejvättern och Vätternrundan 100 km på lördagen, för att följa upp med Halvvättern på söndagen. Rebecca startade klockan 08.00 i Tjejvättern och direkt efter målgången åkte hon till starten igen för att starta i Vätternrundan 100 km.

- Jag och en kompis hade räknat på hur snabbt jag var tvungen att köra Tjejvättern för att hinna till starten i Vätternrundan 100 km, och hur länge jag kunde åka med mina kompisar innan jag var tvungen att öka. Och det gick enligt plan, jag hann fint till starten.

Totalt blev det 35 mil för Rebecca Nilsson under Cykelveckans första helg och nästa vecka är hon i Motala igen. Då väntar Vätternrundan 315 km.

- Nu ska jag hem och vila en dag. Sen börjar jag ladda om och på lördag morgon startar jag igen.

Vacchi hoppade in som pilot
En av många starka profiler i den första helgens lopp var paracyklisten Louise Jannering, med bland annat dubbla brons i paralympics på meritlistan. Hon cyklade med en annan cykelprofil som pilot på sin tandem, kommentatorn och före detta elitcyklisten Roberto Vacchi.

- Det var jättekul, säger Louise. I början är det lite trevande med en helt ny pilot, men vi kom in i det snabbt. Det var första gången jag körde något av Vätternrundans lopp och det var verkligen kul. Jättefin stämning och väldigt fina vägar. Det var roliga 15 mil att cykla, utan så mycket krav på prestation. Vi åkte runt och morsade på andra cyklister och stannade i flera depåer.

För Roberto Vacchi var det premiär som pilot, något han var lite nervös för inför loppet.

- Det här var väldigt annorlunda jämfört med mina tidigare rundor, men väldigt kul. Ett hedersamt uppdrag. När man cyklar med en person som är blind inser man att de har helt andra känselspröt. Det har varit en stor ära att få cykla med Louise. Det var första gången som pilot och första gången på en tandem faktiskt.

En annan namnkunnig cyklist på plats var MTB-åkaren Emil Lindgren som för första gången på många år lyckades få in MTB-Vättern i sitt schema på fredagen. Och det var han mycket nöjd med.

- Äntligen fick jag komma hit, superroligt, säger han. Jag är så imponerad av arrangemanget och antalet deltagare. Jag har kört OS och VM, men jag uppskattar det här lika mycket.

Cykelveckan drog i gång med MTB-Vättern på fredagen där 1 155 deltagare kom till start. På lördagen kördes Tjejvättern med 1 719 startande och Vätternrundan 100 km med 794 startande. Cykelhelgen avslutades med Halvvättern på söndagen, med 2 910 startande. Totalt startade 6 578 cyklister i något av de fyra loppen under första helgen i Cykelveckan. Av dem tog sig 6 521 i mål.

Den 16–17 juni går Vätternrundan 315 km med start 19.30 på fredagskvällen i Motala. Över 15 000 cyklister är anmälda och för dem väntar 31,5 mils cykling under natten, där många får uppleva både solnedgång och soluppgång runt Vättern.

- Det ser ut att bli en fantastisk natt och ett härligt väder nästa helg, säger Oskar Sundblad. Så vi ser fram emot ytterligare en stor cykelupplevelse.

Ladda ned högupplösta bilder här: https://press.vatternrundan.se/presskits

Vill du bevaka något Vätternrundan 315 km?
Är du journalist, fotograf eller liknande och vill bevaka Vätternrundan 315 km?Ackreditera dig här: https://vatternrundan.se/press

 


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad