2018-09-10 13:10Pressmeddelande

Tjejerna tar klivet in i de nya cykelgrenarna

null

Antalet kvinnliga deltagare i Vätternrundan har fördubblats på tio år. Och nu kommer tjejerna även i de nyare cykelgrenarna. Girls with Gears från Mjölby är ett av drygt 50 lag i den åtta timmar långa MTB-stafetten under Vättern Bike Games på lördag.

Förutom MTB-stafett bjuds publiken också på häftiga tävlingar i half pipe BMX, slopestyle och trial – med en rad världsstjärnor på plats.

Intresset för cykling växer stadigt och det märks inte minst bland kvinnorna. I Vätternrundan har trenden varit tydlig de senaste tio åren. Och även om många av de nyare sporterna fortfarande domineras av killar, så kommer tjejerna även där. Anna Carlsson från Mjölby cykelklubb är teamledare för Girls with Gears, ett av lagen i åttatimmars-tävlingen Team Challenge (XC) under Vättern Bike Games.

– Jag hörde talas om MTB-stafetten och tyckte att det var en rolig grej. Det är ont om tjejer i MTB-cyklingen men jag fick ihop ett lag på fyra. Jag är stolt att vi ställer upp som tjejlag i en annars, än så länge, ganska mansdominerad sport.

– Vi har provkört banan och den kändes bra. Det var mer skog än jag väntat mig. Vi fick tips om att köra ett varv i taget och sen byta så det är planen. Att tävla i lag-MTB är premiär för oss så det här ska bli jätteroligt.

Publikfest väntar

Vättern Bike Games på Duntebergets Motorstadion i Motala väntas bli en riktig publikfest, där en rad häftiga tävlingar avgörs under lördagen. Under dagen körs SM i slopestyle, utomhus-SM i trial och en nationell tävling i half pipe BMX. Även i trial finns en duktig tjej på plats, Nadine Kåmark som kom tvåa på VM förra året.

– Det här är riktigt häftiga sporter att uppleva på nära håll och det är unikt att samla dem på det här sättet. Åkarna själva är väldigt nöjda med upplägget och det lockar verkligen de allra bästa i Sverige. Flera av dem har bra världsranking, berättar Oskar Höglund, projektledare för Vättern Bike Games.

I slopestyle går det snabbt och hoppen är höga. Tävlingen körs ute på en specialbyggd bana med hopp i Duntebergets branta motocrossbackar. I trial gäller det att ta sig fram med cykeln över utlagda hinder utan att sätta ner foten i marken. Half pipe BMX körs i ramp och går ut på att göra så många och avancerade trick som möjligt på kort tid.

Förutom fartfyllda cykeltävlingar finns det ett stort prova-på-område för barn – ”Skoj med hoj” – med bland annat teknikbana och pumptrack. Dessutom anordnas ett alldeles eget lopp för barn upp till 12 år där de får besegra de lite mindre backarna i Minivättern MTB. Där fungerar både springcykel och vanlig cykel alldeles utmärkt.

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 38 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern, Minivättern och arenatävlingen Vättern Bike Games. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 38 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Andreas Andersson
Kommunikationsansvarig
Andreas Andersson