2019-06-15 12:31Pressmeddelande

Trött och lycklig prinsessa efter Vätternrundan

Prinsessan Tessy var trött men lycklig när hon gick i mål efter 30 mil på cykelsadeln, tillsammans med cykelkompisen Frank Floessel. Foto: Petter Blomberg.Prinsessan Tessy var trött men lycklig när hon gick i mål efter 30 mil på cykelsadeln, tillsammans med cykelkompisen Frank Floessel. Foto: Petter Blomberg.

Trött och mycket lycklig rullade prinsessan Tessy av Luxemburg över mållinjen i Vätternrundan strax före klockan 12 på lördagsförmiddagen.
- Det var fantastiskt, en otrolig upplevelse. Men jag är helt utmattad, säger hon och skrattar stort.

Prinsessan Tessy är före detta militär och idrottar mycket, men har inte ägnat sig särskilt mycket åt cykling. Så det var lite nervöst att ge sig ut på det 30 mil långa loppet.

- Ja, men det var underbart, säger hon. Det var så vackert, naturen är underbar. Vi har fått uppleva solnedgången, soluppgången och de magiska timmarna under natten. Jag kommer aldrig att glömma den här upplevelsen. Men de sista fyra milen var tuffa, jag har verkligen kämpat.

Prinsessan Tessy cyklade Vätternrundan till förmån för organisationen Professors without borders, Lärare utan gränser, som hon är starkt engagerad i och även en av grundarna bakom. Professors without borders arbetar för att stötta lärare i utvecklingsländer, bland annat genom fortbildningar och sommarkurser.

- Det vi har i västvärlden, utbildning av hög kvalitet, vill jag bidra till att alla ska få. Så vi arrangerar olika kurser för att vidareutveckla och stötta lärare i åtta regioner.

Om hon kommer tillbaka till Sverige och Vätternrundan hade hon inte bestämt efter målgången.

- Det vet jag inte. Låt mig smälta det här först, säger hon och skrattar igen.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 38 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.