2023-06-16 19:04Pressmeddelande

Tusentals cyklister har startat resan runt Vättern

Cyklister i starten av Vätternrundan.Johan Olsson släpper i väg första startgrupp i Vätternrundan 2023.

Klockan 19.30 på fredagskvällen släppte skidåkaren Johan Olsson repet och släppte i väg de första cyklisterna i årets Vätternrunda. Under fredagsnatten och lördagen väntar 31,5 mils cykling för de närmare 16 000 anmälda deltagarna.
- Underbart att vara i gång igen, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad. I år får deltagarna en magisk runda.

De kommer från hela Sverige och stora delar av världen. Under hela våren har de tränat och laddat och på fredagskvällen var det äntligen dags. Då drog de första cyklisterna i Vätternrundan i väg från Motala för en upplevelse och utmaning utöver det vanliga – 31,5 mils cykling runt Vättern. Många av dem får uppleva både solnedgång och soluppgång från cykelsadeln.

- Allt pekar på en fantastisk juninatt för våra cyklister, säger Oskar Sundblad. Sedan ser det ut att bli rätt höga temperaturer på lördagen, så då gäller det att tänka på att få i sig vätska och svalka sig.

Uppemot 16 000 anmälda
Årets Vätternrundan har uppemot 16 000 anmälda cyklister och deltagarna startar under hela fredagskvällen och större delen av natten mot lördagen. Årets Vätternrunda är den 58:e i ordningen och bland deltagarna finns allt från debutanter som gör sin första runda till veteraner som har gjort både 30, 40 och 50 lopp. Totalt representerar de ett 60-tal nationaliteter. En enda deltagare har varit med i samtliga Vätternrundor hittills, Stig Johansson från Fagersanna. Han startade som vanligt 19.30 på fredagskvällen för sitt 58:e lopp.

- Jag ser fram emot en bra runda, säger han. Jag har haft problem med ögonen några år, men nu är det fixat. Och jag gillar värmen, det är mycket bättre än regn. I år har jag nya cykellysen också, så jag tror att jag överglänser alla i hela rundan.

Johan Olsson släppte repet
För första gången hade Vätternrundan i år en officiell starter som hade uppdraget att släppa i väg första startgrupp. Det var skidåkaren och dubbla OS-guldmedaljören Johan Olsson, som har en särskild relation till Vätternrundan och har åkt rundan själv, som fick den äran.

- Vätternrundan är en upplevelse utöver det vanliga, som alla borde få uppleva någon gång, säger han. Känslan när man ser Motala igen efter alla timmar och klappen man ger sig själv på ryggen när man klarade det. Den väger två ton.

Ladda ner högupplösta pressbilder: https://press.vatternrundan.se/presskits

Kändisar i årets Vätternrundan

Tomas Gustafson – OS-guldmedaljör i skridskor.

Patrik Ekwall – tv-profil som cyklar för att samla in pengar till Bröstcancerförbundet.

Stephan Wilson – tv-profil och hälsoinspiratör.

Elias "Elajjaz" Lönn – gamer med 470 000 följare på spelkanalen Twicht.

Jan Karlsson – OS-brons i cykling i Seoul, Sydkorea 1988.

Oskar Svärd – skidåkare som vunnit Vasaloppet tre gånger.

Mattias "Vasasvahn" Svahn – före detta skidåkare och Svt-profil.

Line Synnöve Bengtsson­ – ­känd från tv-serien "Min Klassiker".

Vilda Forsén – äventyrare och influencer.

William "Kulan" Forslund – Youtuber och influencer.

Alva Trané – Robinsondeltagare 2023.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad