2022-06-12 18:00Pressmeddelande

Två banrekord när Cykelveckan drog igång

Det var många high fives och lyckliga ansikten i målet under helgens lopp. Foto: Petter Blomberg.Det var många high fives och lyckliga ansikten i målet under helgens lopp. Foto: Petter Blomberg.

Det blev nya banrekord i både Tjejvättern och Halvvättern när Cykelveckan drog i gång i helgen – för första gången på tre år tillbaka i juni igen.
- Det känns väldigt bra, det är härligt att köra som lagledare i en sådan här tjejklunga, säger Åsa Christiernin från Uppsala som ledde sitt team Subxx till banrekordet i Tjejvättern.

En hel del sol och alldeles lagom varmt. Så blev vädret när Vätternrundans första lopp under Cykelveckan startade. Tillbaka i juni igen – precis som det ska vara. Vätternrundans vd Oskar Sundblad kunde på söndagskvällen summera en helg med massor av nöjda och glada cyklister i målgången.

- Vi har haft en kanonfin cykelhelg med riktigt bra förutsättningar, säger han. Cyklisterna fick en del vind både lördag och söndag och några regnskurar på söndagen, som en liten extra utmaning. Men i det stora hela har det varit en fantastisk helg, med många glada cyklister i målet.

En av cyklisterna i Halvvättern som fick en bra resa var före detta cykelproffset Tommy Prim, som bland annat har två andraplatser och flera etappsegrar i Giro d’Italia. Han gillar upplevelsen att köra motionslopp.

- Det är väldigt trevligt, säger han, och vi har haft ett bra lopp. Fina vägar och väldigt vackert utmed Omberg. Det är städat och lugnt att köra den här typen av lopp, ingen hets. Alla hjälps åt och vi håller avstånd när vi kör om. Och man hinner prata när man kör, som motionär ska man njuta av upplevelsen.

Många glada ansikten
De fina förutsättningarna märktes på flera sätt, bland annat slogs det banrekord på både Tjejvättern och Halvvättern. Men Vätternrundans lopp handlar i första hand om motion och upplevelser, och det fanns det gott om under helgen.

- Det är oerhört kul att se cyklisterna komma in och göra high five, oavsett vilken tid de har, säger Oskar Sundblad. Ofta ser man hela gäng i målet som har träffats och slagit följe utmed banan. Det är var Cykelveckan handlar om.

Tjejvättern gick i år för 32:a gången och en deltagare som har varit med i alla år är Viveka Lundegård från Karlstad.

- Jag har sagt att jag ska cykla Tjejvättern tills jag inte kan cykla längre, säger hon, så jag kommer tillbaka. Det här var den bästa rundan sedan jag opererade höften för fyra år sedan, men det var lite motvind i början och slutet.

Cykelveckan inleddes med MTB-Vättern på fredagen där 945 deltagare kom till start. På lördagen kördes Tjejvättern med 1 509 startande och Vätternrundan 100 km med 447 startande. Vätternrundan 100 km hade för första gången en särskild flanörklass för de cyklister som ville njuta extra mycket av upplevelsen. På söndagen gick Halvvättern med 2 670 startande.

Totalt startade 5 571 cyklister i något av de fyra loppen under första helgen i Cykelveckan. Av dem tog sig 5 486 i mål. Den 17-18 juni går Vätternrundan 315 km med första start 19.30 fredagen den 17 juni.

Bilder för fri publicering finns att ladda ned på https://press.vatternrundan.se/presskits

 

 

 


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad