2024-06-13 07:14Pressmeddelande

Tyska deltagandet i Vätternrundan på rekordnivåer

Målgång i Vätternrundan 2023.Målgång i Vätternrundan 2023.

Över 16 000 cyklister är anmälda till årets Vätternrunda och som vanligt kommer cyklister från hela världen för att ta sig de 31,5 milen runt Vättern. I år är andelen tyskar bland de största i loppets historia, uppemot var tionde deltagare kommer från Tyskland.
- Det är kul att se hur tyskarna verkligen älskar Vätternrundan, säger loppets vd Oskar Sundblad.

Vätternrundan 315 km körs i år för 59:e gången. Första start går 19.30 på fredagskvällen och därefter startar deltagarna varannan minut hela natten. För cyklisterna väntar 31,5 mil runt Vättern och de flesta tillbringar många timmar på cykelsadeln under natten och stora delar av lördagen.

- Vätternrundan är en fantastisk upplevelse, säger loppets vd Oskar Sundblad. Det kan vara tufft, utmanande och smärtsamt – men att cykla över 30 mil genom juninatten och sedan komma in i Motala och se målet, den känslan borde alla få vara med om någon gång.

Var tionde från Tyskland
En rejäl utmaning på cykel genom den svenska sommarnatten, det är något som lockar massor av internationella gäster till Vätternrundan. Världens största motionslopp på cykel har deltagare med ett 60-tal nationaliteter och allra mest förtjusta i loppet är tyskarna. I år är andelen tyskar i loppet uppe på rekordnivåer. Med 1 500 anmälda tyska cyklister kommer nästan var tionde cyklist från Tyskland.

- Faktum är att Vätternrundan är ett av de största tyska motionsloppen sett till antalet deltagare, säger Oskar Sundblad. Väldigt många som sysslar med cykling i Tyskland har som mål att komma hit och köra Vätternrundan någon gång.

30 Vätternrundor i bagaget
En av alla som har upptäckt Vätternrundan är Jürgen Bäthke från Remseck am Neckar. Han var här första gången 1990 och sedan dess har det blivit 30 rundor. Varje år tar han och frun husvagnen till Sverige för Vätternrundan, kombinerat med ett par veckors semester. I år står Jürgen självklart på startlinjen igen, för att köra sin 31:a Vätternrunda.

- Första gången jag körde hade jag läst om loppet i en cykeltidning och bestämde mig för att åka hit och prova, säger han. Det var så fantastiskt, så när jag gick i mål bestämde jag mig för att jag skulle åka tillbaka och cykla varje år.

- Det som lockar så många tyskar till Vätternrundan är banan, människorna, landet Sverige och förstås organisationen, säger han. Det här är ett väldigt, väldigt bra event.

Svalbard och Nepal på startlinjen
Näst efter Tyskland kommer flest deltagare från de nordiska länderna och många deltagare kommer också från Storbritannien och Nederländerna. Men även nationer som Svalbard, Nepal och Guatemala finns representerade i deltagarlistan när första starten går klockan 19.30 på fredagskvällen.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad