2018-09-03 11:50Pressmeddelande

Världseliten på plats i Vättern Bike Games

null

Vättern Bike Games den 15 september blir en fullmatad arenatävling. Publiken kan förvänta sig världsstjärnor som Max Fredriksson, Joacim Nymann och OS-satsande Jacob Nedler på startlinjen.

– Med SM i slopestyle, utomhus-SM i trial och en nationell tävling i half pipe BMX under en och samma dag har vi en grym cykeldag framför oss, säger Oskar Höglund, projektledare för Vättern Bike Games i Motala.

Vättern Bike Games kördes för första gången i oktober förra året och lockade en rad världsstjärnor till Duntebergets motorstadion i Motala. Och nu kommer eventet tillbaka. Den 15 september väntar en heldag med tävlingar i bland annat half pipe BMX, slopestyle och trial – allt på en och samma arena.

- Vi fick mycket positiv respons från åkarna efter premiären förra året, säger Oskar Höglund. De gillar konceptet, att vi samlar olika cykelgrenar på en arena under en dag.

Precis som förra året avgörs i år SM i slopestyle under Vättern Bike Games. Nytt för i år är att även trial-tävlingen får SM-status.

– Att vi får hit ytterligare en SM-tävling gör förstås Vättern Bike Games till ett ännu starkare arrangemang, säger Oskar Höglund. Joacim Nymann och lovande Rasmus Lindén är två åkare som är klara. Dessutom kommer Nadine Kåmark, som ju knep ett VM-silver i trial i vintras och rankas trea i världen. Hon kör dock utanför tävlingen eftersom det tyvärr inte finns någon svensk damklass.

Världsstjärnor på plats

Även i övrigt ser startfälten intressant ut. Till slopestyle-SM kommer bland andra världsåttan Max Fredriksson och även fjolårsvinnaren och världstrean Emil Johansson finns på plats i Motala. Hans deltagande i tävlingen är dock oklart på grund av skadeproblem. Andra stjärnor som Anton Thelander och Martin Söderström sitter i domarteamet i år.

Utöver SM-tävlingarna körs en nationell tävling i half pipe BMX där bland andra OS-satsande Jacob Nedler är med tillsammans Isak Orrhult. Det bjuds också på ett riktigt tungt åtta-timmars stafettlopp i MTB. På deltagarlistan står i dagsläget över 40 lag med lokala företag och cykelteam från hela Sverige.

Vättern Bike Games ligger i år nästan en månad tidigare än förra året, vilket förmodligen innebär mer gynnsamma förhållanden för både tävlande och publik.

– Vi räknar med betydligt bättre väder. Det här är ju häftiga cykelsporter att titta på, så vi håller tummarna för storpublik, säger Oskar Höglund.

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 38 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern, Minivättern och arenatävlingen Vättern Bike Games. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 38 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Andreas Andersson
Kommunikationsansvarig
Andreas Andersson