2023-06-15 08:33Pressmeddelande

Varm och solig Vätternrundan väntar

Målgång Vätternrundan.
Foto: Petter BlombergDet blir soligt och varmt för de närmare 16 000 cyklister som har anmält sig till årets Vätternrundan. Foto: Petter Blomberg

På fredag går starten för 58:e Vätternrundan. För de tusentals cyklisterna väntar en varm resa runt Vättern där temperaturerna på lördagen kan stiga upp till 30 grader.
- Det är viktigt att få i sig tillräckligt mycket vätska och söka svalka om man känner sig yr eller matt, tipsar Karin Sillén, läkare och medicinsk rådgivare under Vätternrundan.

Uppemot 16 000 cyklister är anmälda till Vätternrundan 315 km, som i år körs för 58:e gången. Första start går 19.30 på fredagskvällen och därefter startar cyklisterna varannan minut hela natten. För dem väntar 31,5 mil runt Vättern och de flesta tillbringar många timmar på cykelsadeln under natten och stora delar av lördagen.

- Vätternrundan är en fantastisk upplevelse, och många cyklister får uppleva både solnedgång och soluppgång från cykelsadeln, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan. Årets deltagare får en underbar juninatt med behagliga temperaturer, till skillnad från förra året då det var lite mer regnigt och kallt.

"Fyll på med vätska"
Varmt blir det också på lördagen då väderprognoserna pekar mot solsken och uppemot 30 grader på vissa håll runt Vättern. Karin Sillén, medicinsk rådgivare för Vätternrundan, uppmanar alla cyklister att fylla på ordentligt med vätska både före och under loppet.

- Sen får man inte glömma att få i sig salt och socker också, säger hon. När man svettas ut mycket vätska innehåller den även salter, och om man bara ersätter med vatten så rubbas balanserna i kroppen.

- När det är varmt kan man också bli överhettad och då är det viktigt att söka svalka om man börjar känna sig yr eller matt. Man kan lägga sig i skuggan en stund eller ta ett dopp i Vättern, gärna med cykelkläderna på så att man behåller kylan ett tag.

Extra insatser för cyklisterna
Vätternrundan har satt in extra insatser för att möta eventuella problem med värmen bland cyklisterna. Det handlar bland annat om blöta handdukar i målet för de som har akuta behov av det och extra resurser för de snabba grupper som startar vid lunchtid på lördagen och kör utan att stanna i depåerna.

- Vi har satt in mer vatten, vätskeersättning och möjligheter till kyla i följebilarna för de grupperna, säger Oskar Sundblad. De snabba cyklisterna behöver få i sig mycket vätska och energi, det är lite lättare för de som cyklar lite långsammare och kan stanna för att dricka, vila och svalka sig.

Ljummen natt på banan
Värmen innebär förstås också många fördelar för cyklisterna. De närmare 16 000 cyklisterna som har anmält sig till utmaningen att cykla 31,5 mil runt Vättern får en varm och skön resa där de slipper frysa. Och de kan se fram emot en härlig, ljummen natt ute på banan.

- Det kommer att bli en fantastisk cykelfest, både för deltagarna och för alla åskådare som följer loppet längs banan, säger Oskar Sundblad.  Känslan att stå i målet och se alla trötta, lyckliga cyklister gå i mål är helt obeskrivlig.

Fakta om Vätternrundan:

• Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Vätternrundan arrangeras för och av det lokala föreningslivet runt Vättern. Förra året fördelades 9 miljoner till de föreningar som bidrar med ideella arbetsinsatser under arrangemangen.  

• Den första Vätternrundan genomfördes 1966 med 344 startande och 334 som fullföljde. Synpunkterna inför premiärrundan på loppets längd var många. Men initiativtagarna, professor Sten-Otto Liljedahl och cykelhandlaren Ewert Rydell, kunde garantera att det inte var någon fara på taket. ”Bara man tar rundan som en motionstur och har 40–50 träningsmil i benen.”

• Stig Johansson, Fagersanna, har cyklat samtliga 57 Vätternrundor hittills. Med sin Husqvarna-cykel från 1937, jeans, träskor, bandspelare och färgglada mössa är han den stora profilen som alla känner igen och hejar på.

• I loppet deltar cyklister med drygt 60 olika nationaliteter. Flest utländska cyklister kommer från Tyskland (1 286), Norge (948) och Danmark (445). Men det finns också långväga deltagare från exempelvis Australien, Förenade Arabemiraten och Ecuador.

• 1983 fullföljde fler än 10 000 loppet för första gången. 2015 slogs nytt deltagarrekord med 20 002 startande. 19 352 fullföljde.

• 2021 var det premiär för den nya trafiksäkrare bansträckan norr om Vättern. Den nya bansträckningen innebär att loppet är 18 kilometer längre än tidigare.

• Årets Vätternrundan 315 km lockar omkring 6 500 debutanter.

• 14 cyklister har kört 50 eller fler lopp. En av dessa är en kvinna – Birgitta Berglund, Motala.

• Oslagbara heter den officiella låten för Vätternrundan. Oslagbara lanserades i maj 2019 och är skriven och producerad av Jonas Thander, tillsammans med textförfattaren Anna Engh. Låten sjungs av Stefan Nykvist.

• 636 277 deltagare har fullföljt Vätternrundan sedan 1966. Tillsammans har de cyklat över 19 miljoner mil – eller nästan 767 varv runt jorden.

• Alla cyklister måste vila minst sex timmar efter fullföljd Vätternrundan innan de sätter sig bakom ratten och kör från Motala. Poliskontroller sker vid varje utfart och stäms av mot Vätternrundans tidsregistrering av cyklisternas målgång.

• 1984 infördes hjälmtvång i Vätterundan.

• Under Cykelveckan serveras 170 000 släta bullar, 10 ton bananer, 3 ton saltgurka, 20 000 liter sportdryck och 100 000 koppar kaffe. Men i depåerna finns mer att välja mellan för cyklisterna. Där finns saft, vatten, blåbärssoppa och bullar. I Jönköping och Hjo serveras lagad mat. I Hjo serveras drygt två ton lasagne.

• 1974 vände rundan. I stället för att börja köra norrut, började cyklisterna cykla söderut. Helt naturligt att köra medsols kan tyckas, men synpunkterna mot denna förändring var många före loppet. Men vändningen, som bland annat påkallats av polismyndigheten, blev en succé. Inga korsande vänstersvängar och flera nya och bättre depålösningar.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad