2019-06-15 17:31Pressmeddelande

Vasaloppsvinnaren nöjd med sin Vätternrunda

Det var många lyckliga cyklister i målgången av Vätternrundan på lördagen. Foto: Petter BlombergDet var många lyckliga cyklister i målgången av Vätternrundan på lördagen. Foto: Petter Blomberg

Hon har vunnit Vasaloppet två gånger. Nu vet Britta Norgren Johansson också hur det känns att gå i mål i Vätternrundan.
- Det var en häftig upplevelse, säger hon. Det stora är ju att man gör det som en grupp tillsammans.

Totalt kom 19 256 cyklister till start i den 54:e Vätternrundan. Första start gick 19.30 på fredagskvällen och sedan startade cyklisterna varannan minut hela natten. Framför sig hade de 30 mils tuff cykling runt hela Vättern och det var många trötta och lyckliga cyklister som strömmade in i målet under lördagen.

- Det känns helt fantastiskt att stå i målfållan och se alla lyckliga cyklister som har kämpat så hårt, säger Vätternrundans vd Gunilla Brynell-Johansson. Alla i det här loppet är hjältar, utifrån sina egna förutsättningar. Det är en underbar känsla att se dem.

En av alla nöjda cyklister efter målgång var Britta Norgren Johansson, som körde med Sockertoppen. Sockertoppen är ett initiativ av skidåkarkollegan Robin Bryntesson som samlar in pengar till läger för barn med diabetes. Robin Bryntesson körde förra året, men för Britta Norgren Johansson var det första gången runt Vättern.

- Jag har ju hört så många säga att det är så häftigt och jag har tänkt ”30 mil runt en sjö, hur kul kan det vara”. Men det var det. Det var verkligen en upplevelse. För oss var inte tiden det viktiga utan hela gruppen. Och det gick jättebra.

- Det är ju en helt annan grej än Vasaloppet, där jag jagar jag tid och placeringar. På skidor är det svårt att släppa prestationshetsen, men här gör jag något tillsammans med gruppen. Det är helt annorlunda.

Riktigt, riktigt lycklig efter sitt lopp var Rudolph Ndurya från Habo. Han tjöt av lycka tillsammans med kompisen Andreas Gunnmo.

- De sista tre milen var tuffast, mentalt sett. Jag bara väntade på målet och det fanns ingenting där som liknade målet. Men nu är jag lycklig. Jag är den tuffaste mannen!

Cyklisterna i Vätternrundan hade optimala väderförhållanden, med relativt varma nattemperaturer och mer eller mindre vindstilla väder. När de rullade in i målet på strandpromenaden i Motala på lördagen sken solen från klarblå himmel. Vid 18-tiden på lördagskvällen hade drygt 15 000 cyklister kommit i mål.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 38 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.