2022-12-28 08:17Pressmeddelande

Vätternrundan delade ut nio miljoner

Funktionär vid målgången i samband med Tjejvättern 2022.

Vätternrundan genererar varje år miljoner till föreningarna runt Vättern. I år fick 70 föreningar runt Vättern dela på nästan nio miljoner kronor för sina insatser under loppen.
- Utan föreningarna hade loppen inte varit möjliga att genomföra, säger Oskar Sundblad, Vätternrundans vd. Och vi vet att de här pengarna spelar stor roll för de föreningar som får del av dem.

Vätternrundans lopp under Cykelveckan lockar varje år tiotusentals cyklister. Och runt hela Vättern möts de av glada, ideella funktionärer från föreningslivet. Funktionärer som delar ut saltgurka i depåerna, visar cyklisterna rätt väg, kör följebilar och mycket, mycket annat. Som tack för hjälpen får deras föreningar ersättning från Vätternrundan som stärker klubbkassan.

- Vätternrundan har sin bas i föreningslivet, säger Oskar Sundblad. Vi drivs av en idrottsförening och vi är helt beroende av alla ideellt arbetande funktionärer. Och vi vet att tillskottet från Vätternrundan i sin tur betyder mycket för föreningarnas ekonomi och att det kan skapa utrymme för viktiga satsningar.

Totalt under Cykelveckan arbetade cirka 4 000 personer från 70 föreningar med att få alla delar av arrangemanget att klaffa. Och i år blev det alltså totalt 8,8 miljoner kronor som delades ut till föreningarna runt Vättern.

- Jag vill tacka alla föreningar för det jobb de gör - utan dem hade vi inte kunnat genomföra Cykelveckan, säger Oskar Sundblad. Och vi ser gärna ännu fler föreningar som deltar i Vätternrundan.

- De pengar Vätternrundan genererar till föreningslivet får klubbarna att växa och utvecklas. Den största delen går till idrottsorganisationer, vilket gör det möjligt för fler barn, ungdomar och andra att idrotta och röra på sig.

En av föreningarna som var engagerade i årets Vätternrunda är Mjölby AI FF. Pengarna har bland annat inneburit att föreningen nu kan ha en föreningskonsulent anställd på heltid.

- Pengarna från Vätternrundan betyder jättemycket. De täcker inte hela vår lönekostnad för föreningskonsulenten, men de bidrog till att vi vågade anställa Johanna, berättar Mjölby AI FF:s ordförande Sven Montelius.

- Under Tjejvättern och Halvvättern jobbar vi också i en depå och det uppdraget sköts av de lag som ska åka till Gothia cup under sommaren. Det ger ett extra tillskott till deras lagkassor för att täcka kostnader i samband med Gothia cup, säger Sven Montelius.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad