2021-08-11 07:37Pressmeddelande

Vätternrundan först ut av storloppen

Den 2-5 september är det dags för Vätternrundan 2021.Foto: Micke Fransson/Vätternrundan

Sedan pandemin bröt ut för ett och ett halvt år sedan har de stora motionsloppen i Sverige antingen ställts in eller arrangerats på alternativa sätt. De lättade restriktionerna innebär dock nya möjligheter och klassiska Vätternrundan är först ut. Den 2-5 september rullar cyklisterna iväg från Motala igen.

- Det känns fantastiskt. Nu kan vi starta vår resa in i framtiden och återigen erbjuda lopp i världsklass, säger Vätternrundans vd Oskar Sundblad.


När regeringen lättade på restriktionerna 1 juli och beslutade om ett maxtak på 900 deltagare i start- och målområdet för motionsloppen, betydde det att arbetet för Vätternrundan kunde varvas upp rejält. Den 2-5 september är den långa väntan över för både arrangörer och deltagare.

 

- Det känns oerhört bra att kunna erbjuda fysiska lopp igen, säger Oskar Sundblad. Samtidigt har vi gjort en hel del anpassningar för att kunna erbjuda så smittsäkra lopp som möjligt. Våra deltagare kommer alltid i första rummet.

 

Vätternrundan har genomfört en rad förändringar för att anpassa loppen utifrån smittläget och arrangörerna har en nära dialog med det regionala smittskyddet i Östergötland.

 

- Framför allt har vi jobbat med anpassningar i start, mål och depåer. Det handlar om smittsäkra flöden i depåerna och anpassningar av start- och målområdet för att undvika trängsel, säger Oskar Sundblad.

 

- Några konkreta exempel är ett ”väntrum” på Stora Torget för att minimera trängsel vid startfållorna. I mål kommer deltagarna, vid behov, att lotsas upp på en av sidogatorna till målområdet. Vi uppmanar också deltagarna att ta ansvar genom att stanna hemma vid sjukdomssymtom, hålla avstånd och undvika trängsel genom att lämna familjen hemma i år.

 

Oskar Sundblad tillträdde som vd för Vätternrundan den 1 juli och längtar efter att få välkomna cyklisterna till Motala igen. Att Vätternrundan blir det första stora motionsloppet som kan köras utan större restriktioner väcker sköna känslor.  

 

- Våra beteenden har ändrats på grund av pandemin, något som jag tror att vi kommer att få leva med över en längre tid. Men digitaliseringen kan inte ersätta allt och jag tror att de fysiska arrangemangen blir väldigt svåra att ersätta. De kan kompletteras av digitala lopp, absolut, men de kan inte ersättas.

 

I år blir det unika lopp på alla sätt, speciellt Vätternrundan 315 kilometer. För första gången sedan starten 1966 cyklas Vätternrundan på en annan tidpunkt än veckan före midsommar. Dessutom är det premiär för loppets nya, längre bansträckning.

 

- Det kanske blir lite jobbigare, lite tuffare, men samtidigt kanske också det mest episka loppet runt Vättern någonsin.

 


Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern, Minivättern och höstarrangemanget Vättern Bike Games. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Oskar Sundblad
VD
Oskar Sundblad