2021-06-15 11:01Pressmeddelande

Vätternrundan ökar takten efter regeringens besked

Foto: Petter Blomberg/VätternrundanFoto: Petter Blomberg/Vätternrundan

Regeringens besked på måndagen att enbart begränsa antalet deltagare i start och mål i motionslopp, och inte ute på banan, var ytterst välkommet för Vätternrundan.
- Nu ökar vi takten rejält i planeringen inför Cykelveckan den 2-5 september, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan.

I början av april beslutade Vätternrundan att flytta årets lopp, från den klassiska veckan juni till den 2-5 september. Och nu tyder det mesta på att Vätternrundan blir först ut när motionsloppen i Sverige kan dra igång på allvar igen. På måndagen kom regeringens nya förslag om idrottsarrangemang från den 1 juli. Förslaget innebär att restriktionen på max 900 deltagare i motionslopp ska gälla i start- och målområde, inte ute på banan.

- Det var ett oerhört positivt besked – för oss, för våra deltagare och för folkhälsan i stort. För vår del innebär det att vi redan nu vet att vi kan välkomna så många fler deltagare, oavsett om det kommer ytterligare lättnader eller inte, säger Gunilla Brynell-Johansson.

- Den här öppningen gör att vi kan genomföra Cykelveckan och Vätternrundan 2021 i större skala, med de anpassningar vi har gjort.

Vätternrundan har under en lång tid arbetat hårt för att kunna genomföra ett smittsäkert, fysiskt arrangemang 2021. Alla delar av arrangemanget har kartlagts för att anpassa loppen. Vätternrundan har också en nära dialog med det regionala smittskyddet i Östergötland.

- Framför allt har vi jobbat med anpassningar i start, mål och depåer, säger Gunilla Brynell-Johansson. Det handlar om smittsäkra flöden i depåerna och anpassningar av start- och målområdet för att undvika trängsel. Så start och mål är redan i dag anpassade så att vi klarar kraven i regeringens förslag.

De nya lättnaderna är planerade att träda i kraft den 1 juli och förutsättningen är förstås att utvecklingen fortsätter att gå åt rätt håll när det gäller smittspridningen.

- Nu är det upp på cykeln som gäller i sommar, säger Gunilla Brynell-Johansson. Jag vill uppmana alla cyklister att ladda ordentligt för loppen den 2-5 september.

De nya datumen för Cykelveckan innebär att MTB-Vättern körs den 2 september, Vätternrundan 315 km 3-4 september samt Halvvättern, Tjejvättern och Vätternrundan 100 km den 5 september.

De deltagare som har anmält sig och har en starttid i Vätternrundan 315 km, har fått den flyttad till 3-4 september och får samma starttid. Detsamma gäller deltagare som anmält sig till MTB-Vättern som körs den 2 september. När det gäller Halvvättern, Tjejvättern och Vätternrundan 100 km har förändringar gjorts i starttiderna eftersom dessa lopp kommer att gå samma dag.


Om Vätternrundan

Vätternrundan är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan. Vätternrundan innefattar även Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern, Minivättern och höstarrangemanget Vättern Bike Games. Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen. Vätternrundan blev 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige certifierade enligt ISO 20121, standard för hållbarhet vid evenemang.