2023-06-01 13:00Pressmeddelande

Vättis är Vätternrundans nya maskot

På torsdagen lanserade Vätternrundan en nyhet som riktar sig lite extra till alla barn. För första gången får Vätternrundan nämligen en egen maskot. Vättis kommer att finnas med under hela Cykelveckan, inte minst på Skoj med hoj-dagen den 12 juni...

På torsdagen lanserade Vätternrundan en nyhet som riktar sig lite extra till alla barn. För första gången får Vätternrundan nämligen en egen maskot. Vättis kommer att finnas med under hela Cykelveckan, inte minst på Skoj med hoj-dagen den 12 juni.
- Vättis är skapad av barn för barn, säger Jessica Nilsson, sponsringsansvarig, Vätternrundan. Med Vättis vill vi lyfta cykelsäkerhet och rörelseglädje.

Barnen som firade Förskolans allsång i Stadsparken i Motala fick en glad överraskning på torsdagen, när en blå figur dök upp som både dansade och sjöng. Det visade sig vara Vättis, Vätternrundans nya maskot som visade upp sig i offentligheten för första gången. Och Vättis är resultatet av barnens egna förslag.

- Under förra årets Skoj med hoj arrangerade vi en målartävling där barnen skulle rita en maskot, berättar Andreas Andersson, kommunikationsansvarig på Vätternrundan. Vi fick in hundratals förslag och valde ut tre som ligger till grund för Vättis.

Barnen har varit involverade i hela framtagandet av Vättis, från att rita hur maskoten ska se ut till att välja färger och päls. Vättis har också fått en egen låt, en egen musikvideo och en koreografi som är framtagen i samarbete med Kulturskolan i Motala.

- Hela poängen med Vättis är att det är barnen som har skapat maskoten, säger Jessica Nilsson. Vi vill att Vätternrundan ska komma närmare barnen och på ett naturligt sätt kunna lyfta både cykelsäkerhet och rörelseglädje.

- Tankarna på en maskot har funnits länge, men en inspirationskälla är en lokal sportreporter som själv cyklade Vätternrundan för några år sedan och är en eldsjäl i idrottslivet i Motala. Det finns en hel del kopplingar till honom i Vättis, säger Andreas Andersson och skrattar.

Vättis kommer att synas i start- och målområdet under hela Cykelveckan. Den stora dagen blir Skoj med hoj-dagen den 12 juni, barnens dag under Cykelveckan. Det är en dag full av aktiviteter för barnen som avslutas med Minivättern.

- Då kommer Vättis självklart att vara med och dansa och sjunga med barnen, avslutar de båda.

Ta del av den medryckande videon här.

Ackreditering
Är du journalist, fotograf eller liknande och vill bevaka Vätternrundan 315 km, MTB-Vättern, Tjejvättern, Halvvättern eller Vätternrundan 100 km?
Ackreditera dig här: vatternrundan.se/press


Om Vätternrundan

Vätternrundan är en del av den svenska folksjälen och ett av världens största motionslopp på cykel. Vätternrundan arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan – som förutom Vätternrundan 315 km innefattar Halvvättern 150 km, Tjejvättern 100 km, Vätternrundan 100 km, MTB-Vättern och Minivättern. Vätternrundan blev år 2013 det första idrottsarrangemanget i Sverige som certifierades enligt ISO 20121, en standard för hållbarhet vid evenemang.


Kontaktpersoner

Andreas Andersson
Kommunikationsansvarig
Andreas Andersson